Öreg ember nem vén ember! - Reuma, porckopás, csontritkulás - a folyamatok lassítása

2024.04.01. 11:30

Dr. Monduk Péter előadása a Zalaegerszegi Szív- és Érbetegek Egyesülete összejövetelén

Nagy érdeklődés kísérte március 27-én, szerdán a Keresztury VMK-ban tartott egészségügyi előadást, melyet a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület szervezésében dr. Monduk Péter reumatológus főorvos tartott. A téma iránti fokozott figyelem talán annak is köszönhető, hogy az idősödő emberek jelentős hányadát érintik az ízületi bántalmak, a reumatikus tünetek és a csontritkulás. A rendelői adatok szerint az orvos-beteg találkozások 80 százaléka derékfájás miatt jön létre.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Monduk Péter a Zalaegerszegi Szív-és Érbeteg Egyesület összejövetelén tartott előadást a porckopásról, csontritkulásról, a kezelés fázisairól

Fotó: Pezzetta Umberto

A főorvos a szóban forgó betegségek kialakulásának okaira, valamint a tünetek enyhítésére helyezte a hangsúlyt, így az érintettek az ismeretek birtokában az életmódjuk módosításán gondolkozhattak a hallottak alapján.

Asian,Old,Woman,Having,The,Joint,Pain,At,Home,,No
 Az ízületi gyulladások enyhítése, a fájdalom csökkentése javít az életminőségen
Forrás: shutterstock.com

De valójában hogyan működik az ízület?

Egy kis tudomány: egy ízület mindig ízületi fejből (domború rész) és ízületi árokból áll (homorú rész). Az ízületi fej és árok csontok végrészeit, felszínét porc borítja, közöttük folyadék található. Arthrosis akkor jön létre, ha a porcszövet lebomlása nagyobb, mint annak építése. A porc ilyenkor nem bírja a terhelést, könnyen sérül a felszíne. Ezáltal a porc helyett az alatta lévő csont lesz kitéve a terhelésnek. Az arthrosis végstádiumában a porcfelszín teljesen elpusztulhat, az ízületet alkotó csontok pedig egymáshoz nyomódnak. 

Dr. Monduk Péter világossá tette, a genetikai meghatározottságunkat nem tudjuk kiküszöbölni, ennek ellenére számos eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy az idő előrehaladtával jelentkező kellemetlen tüneteinket enyhítsük. Természetesen az egészséges táplálkozás és a mozgás a kulcs ezesetben is, az ízületek rendeltetésszerű működése összefügg az izomzat állapotával, az izmok biztosítják a gerinc és a végtagok stabilitását, az ízületek mozgékonyságét.

Meglepő lehet, de tény, az életmódunk változásával az emberi test anatómiája is változott, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, az elhízás, stressz, a trauma, a dohányzás, az alkohol nem igazán előnyös módon alakítja a testünket. Az arthrosis, azaz az ízületi kopás ma már a rokkantosítás egyik leggyakoribb indoka, mondta a reumatológus szakfőorvos. A túlzott, erőltetett sportolást mégsem javasolja, a hosszútávfutás például nagyon erős nyíró hatást fejt ki a térdízületekre, míg a rövidtávú futás javallott, márcsak azért is, mert a combizom erősödik. Az ízületi gyulladás összefügg a szervezetben másutt fellobbanó gyulladással, lehet, hogy egy rossz fog, gyulladt fogíny, a gyakori torokgyulladás lehet "társtettes".  Ezért az egész embert, tetőtől talpig vizsgálva, a képalkotó vizsgálatok eredményével együtt kell hogy döntéseket hozzon az orvos.  

Ha nem szteroid, akkor jó?

A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ek) a leggyakrabban használt gyógyszerek közé tartoznak napjainkban. Nagyon gyakori, hogy számos nagy kardiovaszkuláris (CV) kockázatú beteg (például hipertóniások, koronáriabetegek, krónikus vesebetegek) rendszeresen szed valamilyen NSAID gyógyszert, ennek megfelelően az alkalmazásukkal kapcsolatban fellépő mellékhatások is kiemelkedő fontosságúak.

Ha nincs más megoldás, a jól alkalmazott feltöltő injekció segíthet, s a szteroid tartalmú szerektől sem kell tartani. Dr. Monduk Péter hangsúlyozta, bár a szteroidnak most kissé rossz a híre, a nem szteroid tartalmú szerek is kihatnak például a veseműködésre.

Dr. Monduk Péter óvatosságra int a kollagén bevitellel kapcsolatban, mivel a beépülése kérdéses, azonban ajánlja a glükozamin tartalmú szereket. Ráadásul ezek bármilyen életkorban hasznosak lehetnek. Ugyanígy barátunk az ízületi gondjaink kezelésében a hyarulonsav, ami a porcokat borító fehérjeháló alkatrésze, ezen csúszik a porc. A hyarulonra tekintsünk lengéscsillapítóként és kenőanyagként, mert segít csökkenteni a súrlódást és így a mozgásszervrendszeri bántalmakat, az előadó által  ajánlott napi bevitel legalább 1000 milligramm.

Reumatológos főorvos

dr. Monduk  Péter keszthelyi születésűként a szegedi egyetemen végzett, dolgozott budapesti gyógyító központban, hévízi gyógyszállodában, 2023 óta a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban és zalaegerszegi magánklinikán is áll a betegek rendelkezésére. Az előadás végén megtudtuk, aktív sportolóként töltötte korábbi éveit, klasszikus tánc, vitorlázás szerepelt a ma már kétgyermekes apa mozgáspalettáján.

A D-vitamin, mint a jelzett tüneteket enyhítő szer szedésének szorgalmazását a COVID felerősítette, a túladagolás veszélyére hívta fel a figyelmet a szakorvos.

A hatékony kezelés fontos eleme a személyre szabott gyógytorna mondta a főorvos, a hangsúly az egyedi, a számunkra kedvező mozgássor kialakításán, és azok pontos betartásán van. Dr. Monduk Péter egyáltalán nem javasolja  a  különböző támasztétok használatát, a derék, térdpántok az izomhasználat csökkentését eredményezik. A végső megoldás a műtét, majd posztoperatív időszak utánra kidolgozott mozgásterápia.

Dr. Monduk Péter szót ejtett a csontritkulásról, amely hasonló a porcépítés gondjaihoz: a csont anyagcseréje során csökken a mennyisége, romlik a minősége. Hasznos az úszás, de csak célzott, úgynevezett delfinmozgással, amikor az egész gerinc "hullámzik", és a flabelos adta mozgás is hatékony. A csontritkulás felismerését nehezíti, hogy nem fáj, észlelése kitolódhat.

Az összes szóba hozott tünetet javító körülmények közé sorolta az előadás a minőségi alvást, a biztosítására érdemes odafigyelnünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában