Kétszáznál is többen sétáltak a kellemes időben

2024.04.14. 18:30

Bejárták a dél-zalai dombság egy részét a túrázók

A Kanizsa Kul-Túra Egyesület szervezésében április első szombatján tartották meg a 34. alkalommal Thury György Emléktúrát.

Benedek Bálint

Végül 253 fő nevezett összesen, közülük mindössze tízen nem jelentek meg, a többiek elindultak és teljesítették is a vállalt távot.

Fotó: ZH

A szervezet beszámolójából kiderült: az elmúlt két évben az időjárás nem volt kegyes a rendezvényhez, előtte pedig a pandémia miatt el is maradt, vagy csak korlátozott módon lehetett a túrát teljesíteni. Viszont az előjelek biztatóak voltak, hiszen közel 80 fő nevezett. Strausz Ferenc, a Kanizsa Kul-Túra Egyesület elnöke hozzátette: azért az idei év sem volt egyszerű, ugyanis a Budapest felől érkezők tömegközlekedéssel 
nem tudtak eljutni Gelsére 10 órára, a rajt zárására. 

Fotó: ZH

Hogy ne legyen könnyű a személyautóval érkezőknek sem, a völgyhidat is lezárták, a forgalmat a zsúfolt Balaton partra terelték, így folyamatosan jöttek a telefonok, hogy nem érnek Gelsére az adott időpontra, de természetesen mindenkinek lehetőséget adtak az indulásra.

Végül 253 fő nevezett összesen, közülük mindössze tízen nem jelentek meg, a többiek elindultak és teljesítették is a vállalt távot. A statisztika szerint a 30 kilométeres távot 48 fő, a 20 kilométereset 79 fő és a 10 kilométeres 115 fő teljesített. Utóbbi esetében pedig még egy kutya is túrázott a csapattal.

Fotó: ZH

- Az időjárás már-már túlzottan kegyes volt hozzánk, hisz nyári meleg volt, kis széllel - folytatta a beszámolót. - Ez a frissítőponton is érezhető volt, hisz a létszámhoz képest kevesebb zsíros kenyér és több tea fogyott. 

Fotó: ZH

Az útvonal is tartogatott meglepetéseket, ami a túra előtt két héttel derült ki. Gelse előtt a P+ jelzés környékén fakitermelés volt, ami a jelzéseket ugyan nem érintette, de a szállítás miatt az út gyalogosan is járhatatlan volt. Mintegy 500 méter hosszan szalagoznunk kellett egy új utat. 

Fotó: ZH

A Törökcsapás és Örömhegy közötti P háromszög évek óta nagyon rossz állapotban van a bedőlt fák és az elmosott út miatt. A fenti nehezítő tényezők dacára sikeres emléktúra volt az idei, ami köszönhető a sok családosnak, aki megtisztelte rendezvényünket, illetve a Cartographia kupa résztvevőinek. Örülök annak is, hogy hogy rövidebb hosszabb túrával közösen emlékezhettünk Thury Györgyre, Kanizsa vár leghíresebb kapitányára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában