Muszáj volt feljelentést tenni

2024.04.16. 17:41

Balogh László: hamis számlák, fiktív szerződések, kamu minőségbizonyítvány a gyanú az ügyvezető ellen

A tudomásomra jutott sorozatos szabálytalanságok miatt kénytelen voltam feljelentést tenni a rendőrségen a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél történt visszaélések miatt – közölte a minap a sajtó képviselőivel Balogh László polgármester.

Pásztor András

Balogh László: Ha csak a fele igaz annak, amiről tudomást szereztem, akkor gond van

Forrás: ZH-Archívum

A polgármester elmondta: a rendelkezésére bocsájtott iratok alapján erős a gyanú, hogy az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója által kinevezett – azóta már menesztett – Szirtes Balázs ügyvezető sajátságosan értelmezte a rá vonatkozó szabályokat, illetve az önkormányzati cég működésére vonatkozó törvényi előírásokat.

– Kezdjük azzal, hogy a volt ügyvezető jogviszonya sem volt rendezett , a NAV felé megbízási, a TB felé munkaszerződéses jogviszonnyal jelentették le – említette Balogh László. – De ez még csak a legkisebb probléma volt, a tudomásomra jutott információk alapján erős a gyanú, hogy hamis számlák, fiktív szerződések, túlárazott szolgáltatások, meghamísított menetlevelek, szabálytalan gépkocsihasználat terheli az érintetteket. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a cég által magáról hirdetett „kiemelten megbízható vállalkozás” minőségbizonyítvány is kamunak tűnik.

A polgármester hangsúlyozta: ha csak a fele igaz annak, amiről tudomást szerzett, akkor nem csak jogi értelemben kell felelősséget vállalnia az érintetteknek, de politikai értelemben is önkritikát kell gyakorolnia az Éljen VárosuNk Egyesület (ÉVE) vezetőinek, akik kinevezték Szirtes Balázst, majd miután tudomást szereztek a feltárt szabálytalanságokról, még hosszú hónapokig a helyén tartották.

Ez utóbbi állítást támasztja alá az a tény is, hogy a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél hónapokig belső vizsgálat zajlott, ami feltárta a hiányosságokat és a visszaéléseket. A belső vizsgálatról, annak eredményéről az ÉVE vezetői is tudtak, ám még ezt követően sem mentették fel az ügyvezetőt, arra csak hónapokkal később került sor, tudtuk meg Balogh László polgármestertől.

– A feljelentést megtettem, ugyanakkor választ várok Horváth Jácinttól arra, hogy az általuk pályáztatás nélkül kinevezett önkormányzati cégvezetők közül kinek van még vaj a füle mögött? Vagy netán évente át kell majd világítani az összes céget, hogy a jogszabályoknak megfelelően működnek-e?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában