A változás te magad légy!

2024.04.20. 20:00

Balatongyörök idén is csatlakozott a TeSzedd!-mozgalomhoz

Idén is csatlakozott a TeSzedd! környezetvédelmi akcióhéthez Balatongyörök, ahol szombaton több helyszínen dolgoztak az önkéntesek, köztük a zalai rendőr-főkapitányság munkatársai.

Péter B. Árpád

Az önkéntesek a település több pontját is megtisztították szombaton. Képünk bal oldalán Biró Róbert és Villányi Éva, a hátsó sorban a második dr. Vereckei Csaba

Fotó: Péter B. Árpád

A Szépkilátó környezetét évtizedek óta rendbe teszik ilyenkor, s ezúttal a Keszthelyi-hegység több szakaszára is jutottak szorgos kezek, sőt, a Szent Mihály-kápolnához vezető útnál is dolgozott egy csoport. Biró Róbert polgármester azt mondta, évről évre kevesebb az eldobált szemét, de azért még mindig van mit tenni, hiszen például a Szépkilátónál mintegy 200 ezer ember fordul meg egy esztendőben, s marad utánuk eldobált hulladék.

Munkában a rendőrök. A társadalmi felelősségvállalás számukra kiemelten fontos
Fotó: Péter B. Árpád

Az akciónaphoz ezúttal is csatlakoztak zalai rendőrök, dr. Vereckei Csaba vármegyei főkapitány vezetésével. Sznopek Veronika szóvivő hangsúlyozta, számukra is kiemelten fontos ügy a környezet védelme, ezért is vállalnak szerepet Magyarország legnagyobb hulladékgyűjtési mozgalmában.

– Azt kérjük, minél többen vegyenek részt ebben, de ha mégsem, akkor legalább ne szórják el a szemetüket a természetben – emelte ki az őrnagy, aki arról is beszélt, a rendőrség számára lényeges a társadalmi felelősségvállalás, amelynek része a környezet- és természetvédelem is.

Egyeztetés munkakezdés előtt, középen Biró Róbert, mögötte dr. Vereckei Csaba
Fotó: Péter B. Árpád

Villányi Éva, a balatongyöröki művelődési ház igazgatója, a nap fő szervezője felidézte Mahatma Gandhi egyik fontos gondolatát: A változás, amit a világban látni szeretnél, az te magad légy. Szerinte a TeSzedd!-mozgalomnak is ez a mozgatórugója, „hiszen mindannyiunk felelőssége, hogy valamit tegyünk a környezetünkért, ami lelki megnyugvást is hoz az ember számára”.

– Tudjuk, ezzel nem váltjuk meg a világot, hiszen sajnos a szemét újratermelődik, de szükség van a szemléletváltásra, s bízom abban: ha valaki látja, hogy mi most itt rendet teszünk, később ezerszer is meggondolja, ő eldobja-e a hulladékát, esetleg egy másik alkalommal maga is csatlakozik, itt vagy az ország bármely szegletében ehhez az akcióhoz – fogalmazott Villányi Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában