Elképesztő

2024.04.02. 10:30

Az első magyar műhold fotója meghökkentő látványt mutat a Balatonról

Felhőtakaró alól kikukucskálva üdvözli a tavaszt a Balaton a magyar műhold által készített felvételen. Elkészült az első magyar űreszköz által készített felvétel hazánkról. A VIREO magyar műhold már számos lenyűgöző felvételt készített a Föld felszínéről, a Nílus deltájától a Mount Everest havas csúcsáig, a C3S Kft. munkatársai számára mégis a legkedvesebb felvételek a Balaton tavaszi ébredését örökítik meg – írja a likebalaton.hu.

Zaol.hu

Ezúttal a Balaton volt a teszt célpontja

Forrás: likebalaton.hu

A napokban megérkeztek az első fotók, melyeket magyar műhold készített hazánk egy, az űrből is jól azonosítható pontjáról. A lassan egy éve földkörüli pályára állított, Magyarországon fejlesztett, gyártott és Budapesten üzemeltetett VIREO műhold elsődleges feladatának sikeres lezárását követően a missziót vezető C3S Kft. számos további tesztet és működést ellenőrző műveletet végez el. A tesztelés egyik kulcsmozzanata, amikor a műholdat a Föld egy adott pontjára irányítva sorozatfelvételt készít a cég, ezúttal a teszt célpontja a Balaton volt. Az így megszerzett adatok és tapasztalatok segíteni fogják a következő műholdas küldetéseket, így például a műholdon végzett mesterséges intelligencia vezérelte képfeldolgozási képesség bizonyításához felhasznált apró kamerával a fényképezéshez kapcsolódó üzemeltetési feladat lépéseit is ki tudták próbálni a magyar cég munkatársai. Az így megszerzett tudást és funkciókat a cég későbbi földmegfigyelési, például mezőgazdasági műholdjai fogják hasznosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában