A civil szférát szeretnék erősíteni

2024.04.17. 08:30

A térség fejlődéséért dolgozik a zalaszentgróti Polgárok a Polgárokért Egyesület

Alig három éve, 2021 szeptemberében alakult Zalaszentgróton a Polgárok a Polgárokért Egyesület, ám már számos kulturális és közéleti rendezvényen vannak túl. Céljuk, hogy megerősítsék a civil szférát Zalaszentgróton és környékén, valamint párbeszédet folytassanak a helyi vállalkozói közélet fellendítéséért, fejtette ki Balog Attila egyesületi elnök és Vargáné Szabó Henrietta egyesületi tag.

Zaol.hu

A zalaszentgróti Polgárok a Polgárokért Egyesület aktív tagsága a Vírus ellen az innováció fényével című rendezvényen.

Fotó: ZH

A nemzeti értékek ápolása a cél

A kulturális programok szervezése kiemelkedő a feladatok között, mondták el lapunknak. Ezenkívül fontos számukra a helyi közösség erősítése, a rászorulók szociális helyzetének javítása és támogatása. Kardinális kérdés az ifjúság és a családok támogatása, céljuk, hogy a város és térsége fejlődjön, elengedhetetlen viszont a hosszú távú kiszámíthatóság a fiatalok helyben maradásához és a családok megélhetéséhez. Az egyesület összetétele sokrétű, tagjaik között könnyűipari mérnököt, közgazdászt, oktatásban jártas személyeket, különböző vállalkozásokat vezető szakembereket találunk, köztük olyanokat, akiknek a munkáját Európában is ismerik. A szervezet munkáját jogász segíti. Van közöttük kulturális területen tapasztalattal rendelkező egyén, az egészségügyben évek óta elismert munkatárs, mezőgazdaságban jártas gazda, városgazdálkodási tapasztalattal rendelkező mérnök, sorolta Balog Attila.

Valamennyi tagunk Istentől kapott tálentuma szerint teszi a dolgát, és büszkék vagyunk arra, hogy évek óta végzik a társadalmi önkéntes szolgálatukat a közösség, a város javára – kezdte a szervezet bemutatását az elnök. – Fő célunk a nemzeti értékek ápolása, így minden tagunk számára fontosak a gyökereink, ebben a szellemben neveljük a gyermekeinket. Mindez attól hiteles, hogy meg is éljük és átadjuk az ismereteinket.

Több Csáford városrészi program társszervezőjeként gyermekeknek szóló rendezvények, jelentős nemzeti évfordulók, valamint helyi személyek emlékének ápolása köré formálódott az eddigi tevékenységük, veszi át a szót Vargáné Szabó Henrietta, aki amellett, hogy Csáfordon élő egyesületi tag, a városban aktív tagja a képviselő-testületnek.

A zalaszentgróti Polgárok a Polgárokért Egyesület aktív tagsága a Vírus ellen az innováció fényével című rendezvényen.
Fotó: ZH

Jó kapcsolatot ápolunk hasonlóan elkötelezett helyi civil szervezetekkel. Közösen érzékenyítő programokat hívtunk életre, amelyek nagy hatással voltak a résztvevőkre. Látássérült fiatalokkal csörgőlabda csapatot állítottunk össze, akikkel szerepeltünk az Együtt élünk! című látássérült és mozgásképességükben korlátozottakról szóló rendezvényen. Nagyszabású eseményünk volt a csáfordi helyszínen a Nemzeti Összetartozás Napjának megvalósítása, amely több száz érdeklődőt vonzott, valamint aktív résztvevői voltunk az aratási hagyományokat népszerűsítő Tüskeszentpéteri Szedres Családi és Kézikaszás Aratónapnak – sorolta Henrietta. – A népi hagyományok nemcsak a kultúránkat őrzik, hanem ezek a szokások összetartják a közösségeket. Többen kérdezik, hogy miért Csáfordon van "minden"? Egyszerű a válasz, egy nagyon erős közösség alakult ki ebben a városrészben, akik örömmel szerveznek, támogatnak mindenben bennünket.

„Nem titkolt célunk, hogy Zalaszentgrót városrészeinek képviseletét újragondoljuk, legyen mindenhol egy aktív mag, akik előmozdítják a közösségek megerősödését. Jó példa volt erre a közelmúltban a Nyusziország elnevezésű eseményünk, amelyet kérésre Zalaudvarnokra is elvittünk. Úgy gondoljuk, meg kell keresni a településrészek helyét, szerepét, hogy azok „láthatóvá” váljanak a városközpont mellett. Arra törekszünk, hogy a 40 éves összeolvadás pozitív eredményeit megtartva, a városrészek különbözőségei megmutatkozzanak, a helyi identitás megerősödjék”,  mondta Vargáné Szabó Henrietta.

Közéleti témák kerülnek szóba a Polgári Estek sorozatban

Balog Attila azzal folytatta, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósult a Polgári Estek előadás-sorozatuk, havi rendszerességgel szólítottak meg helyi és térségi érdeklődőket. Így többek között hallhattak a Magyarországon is történelmi jelentőségű vírusinaktivációs technológiáról, a COVID-19 járványról és annak innovációs kutatásairól, Dr. Hetényi Roland és Dr. Hanna Dániel kutatóorvosok az ország biológiai védelmi képességéről is beszéltek.

Biztonságunk szempontjából fontosnak tartottuk, hogy hiteles információkkal rendelkezzünk a háborús helyzetről, így meghívtuk Prof. Dr. Resperger István ezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát, aki előadásában az orosz-ukrán háború tapasztalatairól beszélt, de az izraeli-palesztin háború is szóba került. Himnuszunk születése napján közösen emlékeztünk meg és számvetést készítettünk, hogy az egyesület tagjaival mit tettünk eddig a hagyományaink, népszokásaink továbbadásáért. Több egyesületi tagunk nagycsaládos, otthon megtanítjuk gyermekeinket a tiszteletteljes köszönésre, a kulturált viselkedésre, az ünnepek és az ima fontosságára. A rendezvényeinken átélhetik a családjuk, a városuk, a hazájuk iránti szeretetet. Ebben volt segítségünkre a Kiss Kata Zenekar és Ladányi Ferenc helyi népzenész januárban. Nőnapi kerekasztal-beszélgetésünkre olyan hölgyek fogadták el a meghívást, akik elkötelezettek a munkájukban, a családi hivatásukban, akik számos területen kiemelkedően teljesítenek. Nagyböjti időszakban Mária Evangéliuma címmel jótékonysági egyházzenei koncertet szerveztünk a zalaszentgróti Szent Imre Plébániatemplom javára, híres színművészekkel. Természetesen minden hónapban tervezünk további magas színvonalú rendezvényeket, amik a polgári és keresztény értékek mentén a nemzeti örökségek ápolásáról szólnak.

Mint mondták, úgy érzik, a Polgári Estekkel hiánypótló események valósulhatnak meg a térség kulturális életében. A városban működő kulturális csoportoknak elvitathatatlan érdemei vannak az igényes kultúra előmozdításában, de ezek a rendezvények még nagyobb kreativitást mutattak meg. Ezenkívül a helyi hétköznapi hősökre fókuszálnak, egy kicsit másképp, mint ami eddig megjelent az évről évre azonos tematika alapján megvalósított programokban.

Az egyesület ereje a cselekvésben van

Zalaszentgrót kisváros, vidéken jól ismerik egymást az emberek, a tagok különböző társadalmi csoportokkal, generációkkal találkoznak a mindennapokban. Az egyesületben két képviselő alapító tagként támogatja a tevékenységüket, folytatták.

Az oktatás jövője Zalaszentgróton fajsúlyos kérdés, ezen a területen van még tennivaló, mivel a jövőnk a tét. Azt a tendenciát kell erősíteni, hogy a gyermekeket a zalaszentgróti iskolába írassák a szülők – mondta Balog Attila. – Fontos eleme a jövőbeni terveinknek, hogy nagyobb teret kapjanak a nyilvános fórumok. A Polgárok a Polgárokért Egyesület ereje és tudása a cselekvésben van és ebben a cselekvésben látjuk a jövőt is, "felgyűrjük az ingujjakat" és tesszük a dolgunkat. Komfortzónában nincs fejlődés, ezt megtapasztaltuk az eltelt évek alatt.

Végül hozzátették: az egyesület tagjai a polgári, keresztény értékrend mentén dolgoznak. Szívesen látják azokat, akik egyetértenek céljaikkal és tenni akarnak a lakóhelyükért, gyermekeik jövőjéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában