A budapesti és a zalai iparkamara találkozóján

2024.04.10. 20:00

A smart city-ről és magyar–szlovén gazdasági kapcsolatokról tárgyaltak Zalaegerszegen

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZVKIK) szervezésében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Smart Business Section-ja, valamint a hozzá kapcsolódó fővárosi cégek delegációja tett látogatást szerdán a ZalaZone Járműipari Tesztpályán. A konferenciaközpontban tartott tanácskozásukon a smart business, smart city, okos üzlet, okos város témakörben osztották meg gondolataikat egymással.

Antal Lívia

A zalai és a budapesti iparkamara a tesztpálya konferencia-központjában tartott tanácskozásán (b-j): Bali Zoltán, Balog Ádám, Csókai Ákos, a BKIK főtitkára és Kovács Dezső

Fotó: Antal Lívia

Ez a rendezvény a másnapi szlovéniai program előkészítése, mivel a ZVKIK gesztorálásával működő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–szlovén tagozata csütörtökön Ljubljanában a szlovén gazdasági kamara képviselőivel találkozik, mondta el Szombath Valéria, a ZVKIK gazdaságfejlesztési vezetője, a magyar–szlovén tagozat titkára. Mint mondta, szeretnék a magyar–szlovén tagozat ismertségét, céljait országos szintre is kiterjeszteni. A BKIK Smart Business Section-ban találtak partnert ehhez a törekvésükhöz, amely érdeklődik a szlovéniai lehetőségek iránt.

Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere a város smart city stratégiáját ismertette
Fotó: Antal Lívia

Az új technológiák megjelenésével újabb és újabb feladatok előtt állnak a városok, amelyeket smart, okos megoldásokkal lehet kezelni, hogy az ott élő lakosok és vállalkozások mindennapjai gördülékenyebbé váljanak, fejtette ki Balog Ádám. A BKIK általános elnökhelyettese hangsúlyozta, a fővárosi iparkamarának segíteni kell ezeket a folyamatokat, amelyekről tajvani, spanyolországi smart city expókon már gyűjtöttek tapasztalatokat. Mint mondta, Zala vármegyében és a szomszédos Szlovéniában is komoly megoldások kezdenek kirajzolódni a smart city területén. Feladatuknak tartják, hogy ezek megismertetése érdekében összekössék az ország régióit, továbbá az országot és Zala vármegyét külföldi országokkal, illetve nagyvárosokkal, ami a helyi gazdaság szereplőinek is javára válhat.

Kovács Dezső, a ZVKIK elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a jövő műhelye projekt keretében azokat a kapcsolódási pontokat keresik, amelyekkel  a vármegye zömmel kis- és középvállalkozásait segíthetik a kialakuló új gazdasági környezetben. A jövő városának funkcióit, lehetőségeit Zalaegerszeg is keresi. Bali Zoltán alpolgármester a város 2016-ban elfogadott smart city stratégiáját ismertette, amelyben részletesen kitért arra, hogy a 21. század városüzemeltetési kihívásaira hogyan próbálnak válaszolni a 21. század eszközeivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában