Zalai koncertkörúton

2024.04.16. 19:22

Nagykapornakon és Zalaegerszegen adott hangversenyt a bajai orgonaművész

Dr. Kosóczki Tamás orgonaművész adott nagy sikerű orgonakoncertet Zalaegerszegen, a Mária Magdolna-templomban, valamint a nagykapornaki Szentséges Üdvözítő-templomban az elmúlt hétvégén. A bajai Eötvös József Főiskola docense Nagykapornakon nem először járt, hiszen három évvel ezelőtt ő javasolta, hogy mindenképpen újítsák fel a templom száztíz éves orgonáját, amit tavaly decemberben szenteltek fel.

Antal Lívia

Dr. Kosóczki Tamás ráadást is játszott a nagykapornaki orgonakoncerten

Fotó: Antal Lívia

– Dr. Varga Károly felkérésére érkeztem zalai koncertutamra. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy játszhattam a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániatemplom néhány éve megépült új orgonáján, talán a negyedik hangversenyt adva szombat este. Dandrieau, Stanley, Bach és Vierne művei mellett különlegességként egy zalai Mária-énekre is rögtönöztem, hiszen ez a helybeli hívek egyik kedvenc éneke, mondta el érdeklődésünkre dr. Kosóczki Tamás a vasárnapi nagykapornaki koncert után. – Itt Nagykapornakon pedig az az öröm ért, hogy azon az orgonán játszhattam, mely felújításának kezdeti lépésénél jelen voltam. Tódor Szabolcs atyát és segítőit láttam el tanácsokkal, hogy a száztíz éves orgona felújításához, hogy kezdhetnek hozzá. Azt javasoltam nekik, hogy szakértőnek Hajdók Judit orgonaművészt, orgonatörténészt, orgonakutatót kérjék fel, aki a zalaegerszegi Mária Magdolna-templom új orgonájának a szakértője is volt. Ő áldozatos munkával kutatta a hangszer történetét, valamint előírta a kivitelező Soproni Orgonaépítő Kkt. szakembereinek, hogy milyen módon kell elvégezni a felújítást, ami hála Istennek nagyszerűen sikerült.

Dr. Kosóczki Tamás a bajai Belvárosi Római Katolikus Templom orgonaművésze. Szervezi az idén már a 27. életévébe lépett Belvárosi Orgonaesték sorozatot. A nemzetközi és hazai orgonaművészek nem csak itt, de a Barátok templomában is adnak koncertet júniustól decemberig, tudtuk meg.

Dr. Varga Károly és dr. Kosóczki Tamás az orgonakoncert után a nagykapornaki templomban
Fotó: Antal Lívia

Nem volt kérdés, hogy dr. Kosóczki Tamás orgonaművész Nagykapornakon koncertet ad, hiszen ő volt az első tanácsadója az orgona megújításának, tette hozzá az elhangzottakhoz dr. Varga Károly. A Houstonban élő orvos és orgonista támogatta legnagyobb értékű adománnyal az orgona felújítását, és ebben a szándékában az is inspirálta, hogy Nagykapornakra járt általános iskolába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában