Minden háznál van gyümölcsfa

2024.03.28. 15:03

Tündéri település címet kapott Külsősárd

Tündéri település címet adományozott Külsősárdnak Vigh László országgyűlési képviselő csütörtökön.

Korosa Titanilla

Gasparics Győző (b) és Vigh László a Tündéri település címmel járó táblával Külsősárdon

Fotó: Korosa Titanilla

A politikus nyolc éve indította el e kezdeményezést a tündérkert mozgalom nyomán. A Tündéri település címet és az ezt jelző táblát olyan települések kapják meg, ahol minden háznál található a kertben gyümölcsfa.

Vigh László elmondta: a kezdeményezéssel célja volt, hogy azoknál a házaknál is ültessenek gyümölcsfákat a tulajdonosok, ahol esetleg nincs és így elnyerhesse a címet a település.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy fákat ültessünk, még fontosabb, hogy gyümölcsfákat, amik termést adnak – magyarázta Vigh László. – Különösen lényeges ez gyerekeink érdekében, ezért ha bármely iskolában, óvodában, bölcsődében  gyümölcsfát ültetnek, akkor ott megkapják a Tündéri intézmény címet.

Külsősárd a 10. település, mely megkapta a Tündéri település címet.

Gasparics Győző polgármester örömét fejezte ki a kitüntető cím kapcsán és arról beszélt, hogy a faluban valóban minden háznál van gyümölcsfa, a családok korábban arra törekedtek, hogy az elsőként termő cseresznyétől az őszi almáig, körtéig minden gyümölcs megtalálható legyen. A helyiek ma is szépen gondozzák a gyümölcsfáikat, a régi és újabb fajtákat egyaránt.

A nyugdíjas Tüske Vilmos példája is ezt bizonyítja, aki elmúlt már 80 éves, de ma is gondoz gyümölcsöst. Elmondta, hogy régebben azért több gyümölcsfa volt a házaknál, idővel persze a régi fák kiöregednek, de szerencsére pótolják ezeket a helyiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában