Forog a film a KönyvtárMoziban

2024.03.03. 17:00

Továbbra is népszerű a bibliotéka szolgáltatása

Könyvtármozi programot szervezett Nagykapornakon a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár KSZR-es, azaz a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszert működtető csoportja. A községi bibliotékába ezúttal általános iskolásokat vártak, akiket a középkor, majd az újkor érdekességeivel ismertettek meg.

Szakál Eszter

A képeslapokról beszél a diákoknak Sámson Bernadett könyvtáros

Fotó: Szakál Eszter

A foglalkozást a Mesék Mátyás királyról sorozat Mátyás szolgái című epizódja nyitotta. Ebben egyebek mellett illemszabályokról, ajándékokról és a kézzel írt dokumentumok értékéről esett szó. A történetet a KSZR munkatársának, Sámson Bernadettnek az irányításával dolgozták fel a kisdiákok. Beszéltek a tanulságokról, a korszakról, s arról, hogy abban az időben hogyan tartották egymással a kapcsolatot az emberek. A második kisfilm már a 19. század levelezési szokásaiba engedett bepillantást. A Makovecz-iskola negyedikeseinek új tudásanyagot adott a postákról szóló összeállítás, illetve kiderült, hogy közülük eddig csak kevesen találkoztak képeslapokkal. 

Többféle kiadvány is elérhető a programban
Fotó: Szakál Eszter

A tanulók kitölthettek egy-egy üdvözlőlapot, bélyegeket néztek meg, s tanulmányozták a postai díjszabást. A Könyvtármozi Programnak, mely Zalában már csaknem egy évtizedes múltra tekinthet vissza, éppen ez a fajta sokrétű információátadás a lényege.

2015 októberében indult

Mint Dóráné Mészáros Anikó, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese elmondta: - A kezdeményezés az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a Kecskemétfilm Kft. együttműködésével, illetve a megyei könyvtárak koordinációjával még 2015 októberében indult. A csatlakozó településeken 15-40 fő befogadására alkalmas termekben vetítünk rendszeresen portré- és játék-, illetve ismeretterjesztő vagy animációs filmeket, de színházi előadásokat is műsorra tűzünk. A fiataloktól az idősekig minden korosztálynak igyekszünk tartalmas időtöltést kínálni. A sorozat népszerűségét mutatja, hogy 2023-ban Zalában összesen 134 film megtekintésére adtunk lehetőséget.

A helyi közösségek építése a cél

Dóráné Mészáros Anikó hangsúlyozta, a KönyvtárMozival az a céljuk, hogy a magyar filmkultúra gyöngyszemeit minél szélesebb körben elérhetővé tegyék, s ezzel együtt a helyi közösségeket építsék. A szolgáltatás minden település számára elérhető, ahol adottak a technikai feltételek és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár üzemelteti a helyi bibliotékát. Akik csatlakoznának a programhoz, csak jelezniük kell az igényt a KSZR-csoport munkatársainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában