A résztvevők sziklákat mozgattak meg

2024.03.20. 08:00

Rendbe tették a hamarosan érkező gyurgyalagok költőhelyét Nagybakónakon

A Völgyerdő Természetvédelmi Parkban Pőcze Zsolt természetvédő és Klein Ákos biológus vezetésével lelkes csapat gyűlt össze a hosszú hétvégén, a gyurgyalagfal-építő napon. A résztvevők sziklákat mozgattak meg, hogy az Afrikából érkező gyurgyalagoknak legyen fészkelőhelyük.

Arany Horváth Zsuzsa

A domboldalban a résztvevők a gyurgyalagok költőhelyét újították meg.

Forrás: Völgyerdő TP

A feladat egy 1,5-2 m magas függőleges fal létrehozása volt a domboldalon ásóval, kapával, mivel a gyurgyalagok nagybakónaki költőhelyei az elmúlt években leromlottak, de madarak így is szép számmal érkeznek minden évben, ezért fontos, hogy számukra megfelelő, függőleges partfal álljon rendelkezésre. A gyurgyalag rendszeres fészkelő, május és szeptember közt tartózkodik Magyarországon, a 2020-as felméréskor állománynagysága 17 000–24 000 egyed volt. 

 

Ahogy a park honlapján olvasható, Pőcze Zsolt azért alapította "a Völgyerdő Természetvédelmi Parkot, hogy szigeteket hozzanak létre, amelyek ellenállnak az emberi pusztításnak, oázisokat a kietlen sivatagban, és hogy rendet tegyünk a fejekben, fényt vigyünk a sötétségbe. Kinyissuk az emberek szemét, hogy milyen csodálatos dolgokról maradnak le, ha nem őrzik meg az őshonos fajokat, társulásokat. Az információ érték, és a természet nem más, mint az evolúció által évmilliárdok alatt összegyűjtött és DNS-ben tárolt információ." 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában