Borverseny Nagyrécsén

2024.03.04. 08:30

Nehéz évet tudhatnak maguk mögött a termelők

Az évjáratnak megfelelően többségében élénk savszerkezetű, viszonylag vékony borokat kóstolhatott a zsűri Nagyrécsén, a helyi önkormányzat és a Bacónak-hegyért Alapítvány által közösen szervezett borversenyen. A minősítőre 18 mintát neveztek be a gazdák.

Gyuricza Ferenc

Nagyrécsén a Kápolnás Zoltán (balról), Förhénci Horváth Gyula és Skanecz István alkotta zsűri minősítette a borokat

Fotó: Gyuricza Ferenc

A versenyt ezúttal is egy plusz programmal kötötték össze a szervezők, a délután folyamán az Inkey kastélyban Feltámad a múlt – Nagyrécse és környékének régészeti öröksége címmel dr. Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója tartott vetítéssel egybekötött előadást. Maga a minősítő 17 órakor kezdődött, a helyi szokásoknak megfelelően nyilvánosan, azaz nemcsak a három fős zsűri kóstolhatta meg a benevezett borokat, hanem az érdeklődő közönség is.

A Förhénci Horváth Gyula, Kápolnás Zoltán és Skanecz István által alkotott bíráló grémium ezúttal 18 mintáról, 13 fehér, három vörös és két rozé borról mondott véleményt. 

Kiemelték: igen nehéz évet zártak a gazdák, ami rányomta bélyegét a 2023-as évjáratú borokra, ugyanakkor kirívó borkezelési hibákkal – például a szürkepenész által megtámadott szőlők beleáztatásával a mustba – ezúttal nem találkoztak. 

A borok többségét ezzel együtt is élénk savszerkezet jellemezte, illetve néhányuknál még magasabb kénszintet éreztek, utóbbiak azonban várhatóan még alakulnak pozitív irányba. A kóstolt mintákban akadtak kifejezetten harmonikus borok is, ezeket – összesen ötöt – arany minősítéssel jutalmazták. Emellett három mintának ezüst minősítést, tíznek pedig bronzot adományoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában