Elmélkedések Krisztus hét szaváról

2024.03.21. 14:00

Nagyböjti áhítat a keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilikában

Idén a kórusműveket elmélkedések és imádságok kötötték össze, amelyek a keresztre szegezett Krisztus hét szaváról szóltak a keszthelyi Kis Szent Teréz plébánia hagyományos nagyböjti zenés áhítatán.

Péter B. Árpád

Az áhítaton a Kis Szent Teréz Kórus a zene nyelvén emelte Istenhez a szíveket

Fotó: Halász Gábor

Utóbbiakat Barsi Balázs ferences szerzetes és Dobszay László egyházzenész írta, s Fekete Gábor, a tapolcai Nagyboldogasszony templom kántor-karnagya olvasta fel. A Kis Szent Teréz Kórus pedig a zene nyelvén emelte Istenhez a szíveket.

A kórusművek a nagyheti énekek közül kerültek ki, hiszen ezek simulnak bele legjobban egy ilyen imádságos környezetbe, fogalmazott Németh Kristóf kántor, aki az áhítat anyagát összeállította.

– Fontosnak tartom, hogy az egyházzene lényegét hangsúlyozzuk, vagyis azt: a művek imádságos környezetben nyerik el valódi értelmüket. A kórustagok is ezzel a lelkülettel készültek s adták elő a darabokat, amelyek a középkortól egészen napjainkig minden stílust felöleltek – mondta Németh Kristóf.

Fotó: Halász Gábor

A szerzők között volt például Menegali, a reneszánsz mestere, vagy a klasszikus kor kiválósága, Anthony Werner, de akadt kortárs darab is Pawel Bebenektől, illetve a kórus által nagyon kedvelt Marco Frisinától, akinek Stabat Mater című művében Kekkné Horváth Adél, a Randolder-iskola tanára énekelt szólót. Ő emellett Antonio Vivaldi Stabat Materéből is hozott egy szólóáriát az estre.

A kórust Pálné Szelencsik Klára karnagy vezényelte, s énekelt Nagy István hévízi kántor is, aki fontosnak tartja a jó kapcsolatot a kántor kollégák között, így örömmel csatlakozott.

Az esten Kekkné Horváth Adél két szólóáriát is előadott
Fotó: Halász Gabor

– Számomra nagy öröm, hogy kántor kollégáimmal közösen tudtunk dolgozni ezen az estén, s hálás vagyok a karnagynak és a szólistának is. Büszke vagyok arra, hogy ilyen kiváló zenészekkel dolgozhatok együtt – tette hozzá Németh Kristóf, a Kármel karnagya.

A kórust legközelebb a nagyheti szertartások alkalmával hallhatják a hívek, s a tavaszi időszak további részében is lesz hangverseny a Kis Szent Teréz-bazilikában, amelyen húsvéti dallamok csendülnek majd fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában