Templom- és karzatkazetták, díszdobozok is készültek

2024.03.04. 10:00

Lassan befejeződik a bútorfestő szakkör Gébárton

A Nemzeti Művelődési Intézet ötezer szakkör támogatására kapott lehetőséget. Zala vármegyében a 2023/2024-es időszakban 134 szakkör indult el: 9 nemezelő, 17 bútorfestő, 3 hímző és 18 gyertyakészítő foglalkozás. A programhoz csatlakozott a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ intézményegysége, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház is, ahol mind a négy fent említett szakkör elindult. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület szakkörei a csuhé és a kötés gyönggyel foglalkoznak, melyekből két csoport indult összesen.

Mozsár Eszter

Felvételünkön a bútorfestés alapjaival ismerkednek Prokné Tirner Gyöngyi szakkörszervező segítségével a gébárti alkotóházban, mellette balra a legifjabb szakkörtag, a 16 éves zalaegerszegi Tamás Kristóf Ádám.

Fotó: Mozsár Eszter

Korábbi cikkeinkben a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház Aszakkörei közül a hímzést és a gyertyakészítést mutattuk be. Ezúttal a bútorfestő foglalkozásra látogattunk el.

Amikor belépünk a gébárti alkotóházba, érdemes feltekinteni a mennyezetre, ugyanis számos festett fakazetta borítja azt. Ezek a mutatós darabok régebben készültek, ám a mostani bútorfestő szakkör tagjai az előttünk járók példáját vehették többször szemügyre.

A gébárti bútorfestő Aszakkör tagjainak munkái, a kiéte karzatkazetta és a vizesréti templomkazetta. Fotó: Mozsár Eszter

Prokné Tirner Gyöngyi még tavaly intézményegység-vezetőként pályázott az értékmentés és a közösségépítés miatt az NMI-s támogatásokra. A téma szakértője, ugyanis a zalai tájegységhez köthető motívumkincsekről írt korábban tanulmányt. Szeretné folytatni a kutatást, amiből kiderül, hogy hol működött a sajátságos, geometrikus mintákat használó bútorfestő műhely a régióban. Bútorfestést a Néprajzi Múzeum főrestaurátorától, Gaál Jánostól tanult. Otthonában mesterétől is őriz festett bútort, maga pedig kalotaszegi Umling-táblát készített.

- A foglalkozásokon ízelítőt kapunk a Kárpát-medence tájegységeinek motívumaiból. Készítettünk már kulcstartót, kórósi, vizesréti, sólyi mennyezeti templom- és kiétei karzatkazettákat, valamint faddi tükörkeretet is. Most békés megyei szlovák tárolódoboz a feladat, legközelebb üdvözlő táblácskát festünk – tájékoztatott a szakkörszervező.

Prokné Tirner Gyöngyi a sólyi mennyezetkazettát mutatja. Fotó: Mozsár Eszter

A becsvölgyei Gerdán Zsófia hamar belejött a festésbe, van ötlete arra, hogy melyik otthoni darabot fogja átalakítani. A teskándi Meiszter Ildikó ugyancsak most ismerkedett az alapokkal, a szakkörszervező szerint is sokat fejlődött. Varga Zoltánné Vas vármegyéből érkezett, a zalaegerszegi 16 éves Tamás Kristóf Ádám a legfiatalabb résztvevő, a Ganz-technikumban gépészetet tanul.

- Kikapcsolódtam a szakkörökön, igazán mutatós darabokat készítettünk. Egyelőre nem tervezem, hogy otthon bármit átpingálnék – mondta mosolyogva a fiatalember.

Prokné Tirner Gyöngyi szakkörszervező az ötödik tagot is bemutatta: a zalaegerszegi fazekas Zsidi Erikát ugyancsak dicsérte az ecsetkezeléséért. Az Aszakkörök április eleji kiállítására szeretettel várják az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában