Férfiak napja

2024.03.17. 10:30

Külsősárdon is megemlékeztek a nemzeti ünnepen

Külsősárdon szombaton a faluháznál tavaly elhelyezett Petőfi - emléktáblánál tartottak ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Korosa Titanilla

Közösen koszorúzott b-j Vigh László, Pete Polgár Máté, Gasparics Győző Külsősárdon

Fotó: Korosa Titanilla

A falu közössége összegyűlt a rendezvényre, ahol Gasparics Győző polgármester úgy fogalmazott, hogy a magyarság egyik legnagyobb történelmi eseményére emlékeznek ilyekor. 

A szentmisén a prédikációban a férfiak napjáról is megemlékezett a plébános
Fotó: Korosa Titanilla

 -1848. március 15-én Pesten fiatalok megfogalmaztak maguknak elveket, melyek célkitűzések lett s ezekből alakult a 12 pont - mondta. - A forradalmi eszméket olyan erő tüzelte, olyan erős nemzeti érzés, hatalmas szabadság utáni vágy, mely nem tántorította a forradalmárokat a már első látásra is túlerőben lévő császári ellenséggel szemben. Tudták mit kockáztattak, mivel fizethetnek: a legdrágábbal, az életükkel. 

Toplak Tamara a Nemzeti dalt szavalta el Petőfitől Külsősárdon
Fotó: Korosa Titanilla

Majd azzal folytatta, hogy a márciusi ifjak hittek abban, hogy a magyaroknak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz.

Beszédet mondott a nemzeti ünnepen Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is, aki arról beszélt, hogy 1848 emlékét fontos továbbadni a következő generáció tagjainak, felkelteni a gyerekek érdeklődését a magyarság történelmi eseményei iránt. Hangsúlyozta, hogy tudjunk tanulni a történelmünkből, s tudjuk megbecsülni, amit kivívtunk. 1848 arra tanít, hogy őrizzük meg szabadságunkat. 

 A megemlékezést követően szentmisét celebrált Pete Polgár Máté plébános, aki az apákat, nagyapákat, férfiakat köszöntötte Szent József napjához közeledve.

- A katolikus egyházban március 19-én ünnepeljük Szent József napját, aki a férfiak, családfők védőszentje, ezért ez férfiünnep, ehhez kapcsolódóan emlékezünk - mondta Pete Polgár Máté. - Világszerte sokfelé hagyománya van, s azt erősíti, amit XVI. Benedek pápa is hangsúlyozott, hogy a mai korban időszerű, hogy szükség lenne férfias férfiakra, akik tudják a feladatukat, kiállnak az értékek mellett és jelenlétükkel, biztonságot adó öntudattal gazdagítják, erősítik a világot. Ebben jó példa Szent József, aki Szűz Máriának és a gyermek Jézusnak védelmezője volt, s munkájában is szorgalmas élt a Biblia csendes szereplője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában