A Nagykanizsai Zsidó Hitközség támogatásával

2024.03.14. 17:30

Felújították Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség támogatásával nemrég felújították a nagykanizsai izraelita temetőben Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét. Az 1848-49-es forradalom hőse előtt csütörtökön hajtottak fejet az Ady utcai sírkertben.

Benedek Bálint

Nagykanizsán Horschetzky Sándor honvédtiszt emléktáblájának avatása a Nagykanizsai Zsidó Hitközség szervezésében az Izraelita temetőben. Balogh László polgármester és Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai zsinagóga rabbija is beszélt . Fotó: Szakony Attila_SzA_ZH_

Fotó: Szakony Attila

A megjelenteket Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke köszöntötte. Elmondta: a síremlék felkutatásában nagy köszönettel tartoznak a Thúry György Múzeum munkatársainak, akik az elburjánzott növények között rátaláltak a síremlékre. A szabadságharcban 1823 fő vett részt, köztük több nagykanizsai. Most épp Horschetzky Sándor 48-as honvédtiszt síremléke előtt állnak, aki a forradalom részese volt. A nagy idők egy tanúja, tevékeny előmozdítója és katonája Nagykanizsáról indult, s ide is tért vissza, ahol 86 évesen hunyt el. A helyi lap nekrológja szerint vele távozott Nagykanizsa utolsó 48-as hőse. A mostani főhajtáson dédunokája, Horschetzky Márta is megemlékezett róla.

A megemlékezésen Balogh László polgármester is szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: jó érzéssel tölti el, hogy a hősök egyfajta kiemelést, táblát kapnak, hogy a jövő generációja ismerje meg a nevüket, a tetteiket.

- Nagykanizsa oly sok mindent köszönhet a 300 éve a városban élő zsidóságnak - folytatta. - A városunk sokszínűségével, sokértékűségével példa volt sokak számára. A zsidó közösség erős bástyájaként tekinthettünk Nagykanizsára. Ennek bizonyítéka, hogy csak ebben az izraelita temetőben több mint négyezer ember nyugszik. Míg 1944 tavaszán mintegy 3000 embert vittek el, s alig háromszázan térhettek vissza. A mostani síremlék avatás is azt mutatja, hogy a ma élő zsidóknak is fontos az őseik tisztelete.

Ezt követően Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai zsinagóga rabbija méltatta Horschetzky Sándort, aki 20 évesen 1848 őszén beállt a honvéd seregbe. Majd 1911 őszén, amikor meghalt, a helyi lap nekrológja szerint vele távozott Nagykanizsa utolsó 48-as hőse, aki köztiszteletnek állt.

- Jó humorú ember hírében állt, mérnöknek készült, ám a tanulmányait félbehagyta a forradalom miatt - mondta a rabbi. - Nem is volt kérdés a csatlakozása, sok más zsidó emberrel együtt csatlakozott a hazafias cselekedethez. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában