Zalaegerszegen és Nagykanizsán vezetik be a háztartásonkénti gyűjtést

2024.03.10. 10:30

Energia és komposzt lesz a biohulladékból

Az év elejétől szervezetten gyűjtik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot, a programba országszerte 14 település kapcsolódik be, megyénkben Zalaegerszeg és Nagykanizsa.

Arany Gábor

A lakossági vegyes hulladék körülbelül harmadát biológiailag lebomló anyag képezi.

Fotó: ZH-Archívum

A rendszer működéséről nemrég tájékoztatót tartottak. Ebből kitűnik, hogy a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. 2024. január 1-jétől elindította a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtését. Ezzel a lerakandó hulladék mennyiségét, valamint a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátását kívánja csökkenteni. A konyhai biohulladék elkülönített gyűjtése 2024-től kötelező az európai uniós előírások alapján Magyarországon. Eleinte 14 településen érhető el a szolgáltatás, köztük Zalaegerszeg, Nagykanizsa társasházi övezetében, amivel országosan idén 460 ezer embert, Zalában városonként 15-20 ezer embert kíván elérni a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős társaság. Első körben a MOHU 188 ezer darab 5 literes gyűjtőedényt és 14.524 darab 120 literes kukát biztosít a megfelelő elkülönített gyűjtés érdekében.

Az új szolgáltatás részeként lakásonként egy darab 5 literes gyűjtőedényt osztanak ki. Ennek tartalmát a társasháznak biztosított, erre a célra térítésmentesen kihelyezett, barna színű 120 literes kukába kell beborítani. Mindkét hulladéktárolón megtalálható a tájékoztató, ami segít eldönteni, hogy milyen szervesanyag-tartalmú hulladékot lehet ezen módszer szerint elkülöníteni a 120 literes kukába. A bedobható élelmiszerek listája megtalálható a mohu.hu/biohulladék internetes oldalon, illetve a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. honlapján is.

A lakossági vegyes települési hulladék körülbelül harmadát biológiailag lebomló anyag képezi, és 2035-ig elérendő európai uniós elvárás a kommunális hulladék kétharmadának újrafeldolgozása. Ez csak a biohulladék szelektív gyűjtésével érhető el.

Az újfajta gyűjtőedények tartalmát biogázüzemekbe szállítják és áram, illetve hő előállítására használják fel. Az üzemben keletkező maradék nagyon jó minőségű komposztot biztosít a mezőgazdaság számára.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában