Segítség, útmutatás és példa

2024.03.05. 09:00

Dr. Müller Róbertet köszöntötték 80. születésnapján Keszthelyen

Tudományos konferenciával köszöntötték Keszthelyen Zala múzeumi szakemberei nyolcvanadik születésnapján dr. Müller Róbertet, a vármegye régészeti kutatásainak doyenjét.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő is köszöntötte dr. Müller Róbertet nyolcvanadik születésnapján

Fotó: Belovári András

A Balatoni Múzeum 1979–2005 közötti igazgatója 1962-ben érettségizett a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett előbb régész, illetve történész diplomát, később doktori, 1978-ban kandidátusi címet szerzett, 2013 óta pedig az MTA doktora.

Németh Péter: Dr. Müller Róbert munkásságával példát teremtett. Jobb oldalon az ünnepelt, mellette Manninger Jenő és Havasi Bálint (b-j)
Fotó: Belovári András

Dr. Müller Róbert pályáját a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban kezdte, 1970-től pedig a keszthelyi Balatoni Múzeumban dolgozott, előbb muzeológusként, majd tudományos főmunkatársként, 79-től pedig direktorként. A nyugdíjas éveiben is aktív szakember számos ásatás résztvevője, illetve vezetője volt az elmúlt évtizedekben, „vallatta a múltat” többek között Gyenesdiáson, Esztergályhorvátiban, Hévízen, Keszthely-Fenékpusztán, Letenyén, Várvölgyön, Zalalövőn, Zalaszabaron és Zalaszentjakabon. Nevéhez számos szakcikk, illetve könyv fűződik.

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő szakember közéleti munkássága is jelentős, hiszen 1994 és 2006 között tagja volt Keszthely képviselő-testületének, 1995-től 2010-ig pedig az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumának elnökeként is dolgozott.

A Balatoni Múzeumban rendezett Régészeti kutatások a keszthelyi és a kis-balatoni régióban című konferencia előadói számos tudományos eredményről számoltak be az érdeklődőknek, a program nyitányaként pedig kollégái köszöntötték dr. Müller Róbertet.

Igazgatók az ünnepen, b-j dr. Müller Róbert, Németh Péter és Havasi Bálint
Fotó: Belovári András

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere kijelentette: „kevesen tettek le ilyen jelentős életművet, tudományos tevékenységet a város asztalára”, amely folyamatosan gyarapszik, hiszen az ünnepelt ma is aktív, s vannak szakmai tervei. Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója arról is beszélt, dr. Müller Róbert neve összeforrt az intézményével az elmúlt több mint hat évtizedben, munkásságával példát teremtett a „régészetben szárnyaikat bontogató fiatalok számára”, s mind a mai napig segítőkészen szolgálja a tudomány ügyét.

Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója generációja nevében köszönte meg a köztiszteletben álló szakember segítségét, útmutatását, példáját s építő, előre vivő kritikáit, illetve máig ható szakmai munkásságát. Az ünneplők sorát a kor- és pályatárs dr. Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa zárta, aki dr. Müller Róbert életének fontosabb eseményeit elevenítette fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában