A klímaváltozás is nehezíti a gazdák dolgát

2024.03.01. 20:00

Dr. Brazsil József teli bankszámlát és borospincét kívánt a gazdáknak

Szőlészeti és borászati szakmai napot tartottak a MATE keszthelyi Georgikon campusán, illetve a cserszegtomaji kísérleti telepen. Dr. Oláh Róbert, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének állomásvezetője arra hívta fel a figyelmet: a klímaváltozás mellett ma számos nehézséggel és akadállyal kell megküzdenie a gazdálkodóknak.

Péter B. Árpád

A szakmai napot ezúttal is jelentős érdeklődés kísérte, megtelt a Georgikon díszterme

Fotó: Péter B. Árpád

A szőlészeti-borászati konferencián dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon campusának főigazgató-helyettese arról is beszélt, hosszútávú céljuk az, hogy az egyetem a világ 30 legjobb agrár-felsőoktatási intézménye közé kerüljön.

A cél, hogy tettre kész, gyakorlatias tudással rendelkező szakembereket képezzünk, mondta dr. Szabó Péter, mellette dr. Rózsa László, a Georgikon főigazgatója, dr. Oláh Róbert, dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Sáringer-Kenyeres Marcell, dr. Brazsil József és Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság ügyvezető igazgatója
Fotó: Péter B. Árpád

Új fajták

„Arra törekszünk, hogy a következő évtizedekre, az élettudományok minden területén tettre kész, gyakorlatias tudással rendelkező szakembereket képezzünk”, tette hozzá, elárulva: ősszel rekord számú gólyát köszöntöttek a MATE-n, ahová a tavalyihoz képest 32 százalékkal több hallgatót vettek fel, s e tendencia érvényesült a Georgikonon is, hisz mintegy négyszáz elsőéves kezdhette meg 2023-ban a tanulmányait.

Kiemelte, tavaly állami elismerést kapott az egyetem új, szárazság- és mésztűrő szőlőfajtája, a Georgikon 10 EE, illetve a közeljövőben szerezheti meg e címet a rendkívül ígéretes, peronoszpóra- és lisztharmattoleráns Bianka cserszegi fűszeres hibrid is.

Átültetik a gyakorlatba

Dr. Oláh Róbert, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének állomásvezetője elmondta, ma a klímaváltozás, a kórokozók elleni védekezés, az energiaárak növekedése, illetve a növényvédőszerek kivonása ad jelentős feladatot az ágazatban dolgozók számára, ami alkalmazkodást kíván minden szereplőtől. Azt is fontosnak nevezte, hogy a felhalmozott tudást hatékonyan ültessék át a gyakorlatba.

Ma a klímaváltozás, a kórokozók elleni védekezés, az energiaárak növekedése, illetve a növényvédőszerek kivonása ad jelentős feladatot az ágazatban dolgozók számára, mondta dr. Oláh Róbert, mellette dr. Szabó Péter, dr. Rózsa László, a Georgikon főigazgatója, dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Sáringer-Kenyeres Marcell, dr. Brazsil József és Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság ügyvezető igazgatója
Fotó: Péter B. Árpád

Szakmai bázis

Sáringer-Kenyeres Marcell, Keszthely – agrárvégzettségű – önkormányzati képviselője leszögezte: a település nemcsak egyetemi város, hanem szakmai bázis is. Úgy fogalmazott, gyorsuló, a klímaváltozással is küzdő világunkban egyre fontosabb feladata van a mezőgazdasági kutatásokat végző intézményeknek, köztük a Georgikonnak, illetve a cserszegtomaji kísérleti telepnek.

Gyorsuló világunkban egyre fontosabb feladata van a mezőgazdasági kutatásokat végző intézményeknek, fogalmazott Sáringer-Kenyeres Marcell, mellette dr. Szabó Péter, dr. Rózsa László, a Georgikon főigazgatója és dr. Oláh Róbert
Fotó: Péter B. Árpád

Szépen termő szőlőbirtok

Dr. Brazsil József, a Da Bibere Borlovagrend elnök-nagymestere kijelentette, ma a szőlő- és borágazat nincs jó helyzetben, a gyümölcs ára mélyen van, de három nehéz év után 2024 jobb lehet. Szerinte az idősebb generáció célja nem lehet más, mint hogy a fiataloknak „teli bankszámlát és borospincét, illetve egy szépen termő szőlőbirtokot” tudjon átadni.

Átalakult a tangazdaság

Az ülés plenáris részének végén Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a nemrégiben alakult szervezetet, majd szakmai előadások következtek, amelyek során szó esett például a szőlőfajtahasználatról, a tavalyi növényvédelmi munkák tanulságairól, illetve a tápanyagutánpótlásról és a növénykondicionálásról is.

Bakonyi Károly emlékezete

Délután gép- és metszési bemutató, illetve borkostoló várta a résztvevőket, akik a gyakorlati program kezdetén megkoszorúzták dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő mellszobrát a cserszegtomaji kísérleti telepen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában