2,5 milliárd forintra pályáznak

2024.03.05. 14:01

A tervek szerint 14 út-, 13 járdaszakasz és 5 parkoló újulhat meg Lentiben

A város életében jelentős, mintegy 2,5 milliárd forint értékű út-, járda- és parkolófelújítást, -építést tervez az önkormányzat Lentiben. E célból döntött a testület a legutóbbi önkormányzati ülésen pályázat benyújtásáról a TOP Plusz programba.

Korosa Titanilla

A tervek szerint a 2,5 milliárdos forrásból 14 útszakaszt, köztük a Vörösmarty utcát is felújítják

Fotó: Korosa Titanilla

Összesen 14 út- és 13 járdaszakasz, valamint 5 parkoló infrastrukturális fejlesztését tervezi Lenti önkormányzata.

Horváth László polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a projekt általános célja támogatni olyan infrastruktúra-fejlesztéseket, melyek a TOP Plusz gazdaságfejlesztési céljaihoz és a lakosság, kiemelten a fiatalok helyben maradásához járulnak hozzá, egyúttal a települések általános környezeti állapotát is javítják. Jelen projekt konkrét célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő települési közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak az élhető városi és települési környezet kialakulásához.

A pályázat keretében megvalósítandó fejlesztések célja a forgalomcsillapítás, a közlekedésbiztonság, a parkolási rendszer korszerűsítése, kiépítése, a gyalogátkelőhelyek és kerékpáros átvezetések kialakítása, kivilágítása, a közterületi közlekedési felületek akadálymentesítése. A pályázat keretében a belterületi közutak, járdák és parkolók újulnak meg, illetve új parkolók és járdaszakaszok, valamint új gyalogátkelőhelyek létesülnek, illetve meglévők újulnak meg. A projekt konzorciumi formában valósul meg, melynek vezetője a város önkormányzata.

A polgármester hosszasan sorolta az első ütembe betervezett fejlesztéseket.

Elmondta: a tervek szerint parkolót alakítanak ki az Akácfa úton a Kossuth és Bánffy utca között, átépítik a bíróság épülete mögötti parkolót és felújítják a polgármesteri hivatal mögöttit, illetve az inkubátorháznál található megállóhelyet egyebek mellett. Útfelújítás és építés lesz a Gyöngyvirág, az Alkotmány, a Hársfa, az Ady Endre, a Szövetkezeti, az Átkötő, az Akácfa, a Kisfaludy, a Vörösmarty és a Lehel utcában, az Ifjúság útján, a máhomfai úton. A járdafelújítások érintik többek között az Akácfa, az Alkotmány, az Átkötő, a Deák utcát, a Bánffy Miklós utca déli oldalán lévő közlekedőt, illetve a Templom téren, a Vörösmarty, a Lehel és az Ady utcában, valamint a Sugár úton is lesz munka a járdákon. Továbbá gyalogátkelőhelyek létesítését, korszerűsítését is tervezik a Bánffy és a Deák utcában, a Vörösmarty utcában az Átkötő utcai, a Sugár úton a Vörösmarty utcai csomópontnál, az Akácfa és a Szövetkezet, illetve az Akácfa és a Lehel utca között.

Hozzátette, hogy a fenti felsorolás az első kör fejlesztési elképzeléseket tartalmazza, a tervek szerint további felújításokat is terveznek, hiszen vannak még olyan területek a városban, melyeknél ez indokolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában