Petőfi eposzát adta elő Besenczi Árpád

2024.03.23. 12:00

A helység kalapácsa a Mindszenty-gimnáziumban - fotógaléria és videó

Petőfi Sándor 1844-ben írta meg máig klasszikus remekművét, A helység kalapácsa című komikus eposzt. A Jászai-díjas Besenczi Árpád színházigazgató, rendező rendhagyó, egyszemélyes játékát legutóbb pénteken a zalaegerszegi Mindszenty- iskola gimnazistái és meghívott zrínyis tanulók láthatták.

Mozsár Eszter

Besenczi Árpád harminc éve bújik Petőfi Sándor komikus eposza szereplőinek bőrébe. Legutóbb a zalaegerszegi Mindszenty-gimnáziumban adta elő A helység kalapácsát.

Fotó: Fehér Márk

Harminc éve tiszteleg névadója előtt a katolikus oktatasi intézmény a Mindszenty-napokkal. A rendezvénysorozat keretében tanulmányi versenyeket, kulturális programokat szerveznek, valamint a szülői munkaközösségnek köszönhetően elzarándokolnak Mindszenty bíboros szülőfalujába, Csehimindszentre. Pénteken a képzeletbeli függöny felgördülése után az egykori tornateremben ezúttal Besenczi Árpád bújt az ötvenöt éves szemérmetes Erzsók, a helybéli lágyszívű kántor, Fejenagy, a csizmakészítő Bagarja uram és Vitéz csepű Palkó szerepébe. Az előadásban közreműködött Horváth Zsolt, a Hevesi Sándor Színház hangtechnikusa.

- Harminc éve játszom ezt a komikus eposzt, az elmúlt öt évben a Déryné program keretében számos településre, kis falvakba jutok el – mondta Besenczi Árpád. - Pécsi egyetemistaként tanultam meg, rendhagyó irodalomórákra jártam, majd húsz év után, illetve még egyszer öt évvel ezelőtt megújítottuk a darabot. Jártam büntetés végrehajtási intézetben, Oslóban, Svédországban, Marosvásárhelyen, a szarvasi vízi színházban, a Nemzeti Színházban. Végig kíséri az életemet, katonaként itt Zalaegerszegen én játszottam szemérmetes Erzsókot. Gyerekeim már kívülről tudják – felelte a színész-rendező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában