Kevesebb autó került forgalomba

2024.03.02. 17:30

15,7 évre nőtt a magyarországi autók átlagéletkora

Friss adatokat tett közzé a KSH az autók forgalomba helyezéséről, amely csökkenést mutat, valamint a közúti járművek átlagéletkoráról, amely 15,7 évre nőtt Magyarországon.

Szabó Judit

Egy év alatt 4,3 százalékkal csökkent a Magyarországon forgalomba helyezett új autók száma

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mikbiz

2023 negyedik negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma (50 ezer) az egy évvel korábbinál 4,2 százalékkal kevesebb volt, összefüggésben az általános áremelkedés okozta szűkülő kereslettel és a hitelek drágulásával. A forgalomba helyezések száma az új személygépkocsik esetében 4,3, a használtaknál 4,1 százalékkal csökkent egy év alatt. A forgalomba helyezett elektromos személygépkocsik száma (3,5 ezer) az előző év azonos időszakinál 29 százalékkal több volt (a 2023. évi személygépkocsi-állományból az elektromos autók 1,0 százalékkal részesedtek).

Tavaly év végén több mint 5 millió darab közúti gépjármű volt forgalomban Magyarországon. Ebből a személygépkocsik száma 4,2 millió, a tehergépkocsiké 579 ezer, a motorkerékpároké 221 ezer, a vontatók állománya 94 ezer, az autóbuszoké 17 ezer. A gépjárművek átlagos kora fél év alatt 0,2 évvel, 15,7 évre növekedett, írta a KSH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában