Felhívja a figyelmet a pazarló életmódra

2024.02.22. 09:30

Vízlábnyom-kalkulátort fejlesztettek Nagykanizsán

Úgynevezett vízlábnyom-kalkulátort fejlesztett a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ egy tisztítószereket gyártó nemzetközi cég felkérésére. A kérdőív kitöltésével bárki szembesülhet a megrázó valósággal.

Pásztor András

Lukács Tamás (balról) és Németh Gábor, előttük a vízlábnyom-kalkulátor honlapja

Fotó: Szakony Attila

A kérdéseket és a hozzájuk tartozó kutatást Lukács Tamás és Németh Gábor, a Pannon Egyetem tanszéki mérnökei végezték. Mint mondták: a vízlábnyom-kalkulátor legfontosabb célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a pazarló életmódra.

Azzal ma már sokan tisztában vannak, hogy a mindennapi életben miként lehet spórolni a vízzel, ilyen jó gyakorlat ha például nem folyóvízben mosogatunk vagy ha elzárjuk a csapot fogmosás közben – kezdte Németh Gábor. – De mi a helyzet az étkezési, utazási vagy öltözködési szokásainkkal? Merthogy ezek is befolyásolják a saját vízlábnyomunkat.

Sokan nem tudják, hogy az előállított élelmiszereknek milyen komoly vízigénye van, például egy kiló csokoládé előállításához 24 ezer liter vízre van szükség, de egy csésze kávéhoz is 140 liter vizet használnak fel – említette Lukács Tamás.

 – Hasonló a helyzet a ruházkodással, egy farmernadrág előállítása 7250 liter vizet, míg egy bőrszandál 8550 liter vizet emészt fel. Egy liter ásványvizet is 3 liter vízből tudnak előállítani.

A két kutató leszögezte: a kalkulátor ugyan átlagokat számol, de így is közelítő képet kaphatunk arról, hogy milyen mértékű a másodlagos vízfogyasztásunk. A vízlábnyommérő oldal ITT található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában