Mindenhol akad kovász…

2024.02.14. 20:00

Vaszary Kolos hercegprímásra emlékeztek szülővárosában, Keszthelyen

Vaszary Kolos néhai hercegprímásra emlékeztek születésének 192. évfordulóján Keszthelyen. A magyar katolikus egyház kiemelkedő személyiségét a Balaton fővárosában keresztelték meg, majd később itt volt elsőáldozó és bérmálkozó is.

Péter B. Árpád

A 192 éve született Vaszary Kolosra emlékeztek a szentmisén, b-j: Kiss László, Mezei András, Barkó Gábor Ágoston és Tál Zoltán

Fotó: Halász Gábor

Az emléknapot – amely Vaszary Kolos szobrának megkoszorúzásával kezdődött – a Keszthelyi Nemzeti Kör, a KÉSZ és a KDNP helyi csoportja, illetve a Bencés Diákszövetség szervezte.

A Fő téri templomban tartott szentmisén Kiss László kerületi esperes, Hévíz plébánosa úgy fogalmazott: a néhai főpásztor számára nagyon fontos volt a hazaszeretet, a hit s az ország népéhez való ragaszkodás.

Felkarolta a város szegényeit és diákjait, sőt: alapítványt hozott létre e két csoport támogatására. Az ő tevékenysége akár az oktatásban, akár szociális területen mind a mai napig példaértékű éppúgy, ahogyan a hazájához való ragaszkodása is – emelte ki Kiss László.

Barkó Gábor Ágoston: Hitelesen, keresztény örömmel és buzgósággal kell élnünk
Fotó: Halász Gábor

Szentbeszédében Barkó Gábor Ágoston O.S.B., a tihanyi bencés apátság alperjele az életművet méltatva sorolta, Vaszary Kolos a győri bencés gimnázium igazgatója, majd pannonhalmi főapát, esztergomi érsek, bíboros, s végül Magyarország prímása volt, akinek életpéldáját érdemes követni és bölcsességéből merítkezni.

Az emlékező szentmise főcelebránsa egykori hittantanárát idézve arról tanított: „valakinek vagy Isten felé vagy a Gonosz felé tart az élete – középút nincsen”.

A bencés gimnázium négy esztendeje alatt úgy éreztem: „szentnek” tartanak minden diákot az atyák és a tanárok, nem az „életszentség teljessége” értelmében, hanem hogy maximális türelemmel, de finom keménységgel nevelnek minket, és várnak arra, hogy a testből lélek, Isten Szentlelke bontakozzon ki belőlünk. Senki sincsen kizárva az Isten felé vezet útból – mondta Barkó Gábor Ágoston.

Barkó Gábor Ágoston: Hitelesen, keresztény örömmel és buzgósággal kell élnünk, az alperjel mellett Tál Zoltán, a Fő téri templom plébánosa
Fotó: Halász Gábor

Az alperjel szerint mindig hitelesen, keresztény örömmel és buzgósággal kell élnünk és tanúságot tennünk a Szentírás, valamint sok hitvalló szent igazáról: velünk az Isten!

Azoknak kell leginkább a szemébe nézni örömteli, hívó szemekkel, akik egyelőre távol vannak Istentől. Néha reményünket vesztjük, de mindenhol akad „kovász”, minden osztályban, közösségben, baráti társaságban van olyan, aki hitelesen tanúskodik arról, az Úr valóban közel van, mindannyiunkhoz, emelte ki a tihanyi alperjel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában