Az ápolókat méltatták s köszöntötték

2024.02.20. 17:30

Ünnepség a Keszthelyi Kórházban, kitüntetések átadásával

Kitüntetések, elismerések átadásával is emlékeztek Kossuth Zsuzsanna születésnapjára – amely ma már az ápolók ünnepe – a Keszthelyi Kórházban.

Péter B. Árpád

A kitüntettek és a kórház vezetői a díjak átadása után

Fotó: Belovári András

Az 1817. február 19-én született Kossuth Zsuzsanna Kossuth Lajos legfiatalabb húgaként az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt, s ő szervezte meg az első katonakórházakat is. Később az Egyesült Államokban élt, ahol nagy tisztelet övezte. Mindössze 37 év jutott neki: 1854. június 29-én hunyt el, tüdőbaj miatt.

Az ápolási szakma hazai megalapítójára emlékezett a keszthelyi kórházban dolgozókat köszöntve Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Sifter Rózsa zalai főispán is. Levelükben mindketten sorolták azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek 2010 óta folyamatosan javítják a magyar egészségügy és a benne dolgozók helyzetét.

Ugyancsak méltatta az ápolók munkáját, mindennapi erőfeszítéseit dr. Gieth Andrea Borbála, a Keszthelyi Kórház megbízott főigazgatója, aki azt mondta: „Nincs nehezebb és magasztosabb munka, mint beteg embert ápolni. Isten áldja gondoskodó, fájdalmat enyhítő kezeiket, szívüket-lelküket”.

Ápolók és kórházi dolgozók az ünnepségen
Fotó: Belovári András

Az ünnepségen Lukácsné Turbéki Beáta ápolási igazgató és Manninger Jenő, Keszthely polgármestere is elismerően szólt e hivatás gyakorlóiról, ünnepi beszédében pedig dr. Károlyi Sylvia vármegyei tiszti főorvos kiemelte: 2011 óta ünneplik a magyar ápolók napját, s lélekemelő pillanat volt, amikor az Országgyűlés 2014-ben határozatban ismerte el, hivatalossá téve ezt a dátumot.

A keszthelyi megemlékezésen elismerést vehetett át Jáger Gyöngyi, a belgyógyászati osztály szakápolója, Tisclerné Galavics Valéria, a szülészet munkatársa, Vörös Lászlóné, aki az urológián és a nephrológiai szakrendelésen is ténykedik, Kocsisné Varga Judit gyógytornász és Vas András ápolási igazgatóhelyettes. A vándorserleget ezúttal a higiéniai részleg kapta, kiemelkedő tevékenységéért.

A kórház s az egészségügyirányítás vármegyei vezetői, illetve szakdolgozók az ünnepségen
Fotó: Belovári András

A Keszthelyi Kórházban jelenleg 233 ápoló dolgozik, folytatva a Kossuth Zsuzsanna által megteremtett hivatás legnemesebb hagyományait, hangzott el az ünnepségen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában