Modern berendezés került a szemészeti osztályra

2024.02.20. 12:00

Újabb beruházása a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban

Speciális diagnosztikai eszköz, egy Angio OCT készülék került nemrégiben a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház szemészeti osztályára.

Benedek Bálint

Dr. Czigány Róbert szerint az új, világszínvonalú diagnosztikai eszköz nagy segítséget jelent a szembetegségek gyógyításában

Fotó: Szakony Attila

A berendezésről dr. Czigány Róbert, a szemészeti osztály főorvosa beszélt. Elmondta: sok szembetegség diagnosztizálásában fontos szerepe lesz, olyan információkat adhat a betegek szeméről, mely előremozdítja a kezeléseket.

– Egy húszéves készüléket váltott le az új, modern és világszínvonalú eszköz – folytatta a főorvos. – A jelenlegi színvonalnak megfelelő, kiváló berendezés került az osztályra, ami több orvosi műszer tudását ötvözi. Olyan betegségek diagnosztizálásában, gondozásában, a kezelés hatékonyságának megítélésében játszhat szerepet, mint az időskori makuladegeneráció, a cukorbetegség okozta szemfenéki problémák, illetve egyéb más rendellenességek kivizsgálása. De bizonyos vizsgálatokkal még a zöldhályog kezelésének hatékonyságát is, a gondozás megfelelőségét is követheti az orvos. A szem bizonyos részeinek fotózása pedig segíthet a különféle betegségek hatékonyabb felismerésében, beazonosításában.

Fotó: Szakony Attila

Dr. Czigány Róbert szerint a készülék kifejezetten hasznos, segíti a munkájukat. Kiemelte: sok betegségnél most már elengedhetetlen, hogy legyen egy ilyen készülékkel készített vizsgálat is. Ez a látóhártyáról, a vizsgált részekről szövettani szintű képeket ad. Olyan minőségben és mélységben állapíthatók meg az elváltozások, ami alapvetően határozza meg egy kezelés módját.

– Ha nincs probléma, vagyis a családban nem fordult elő komolyabb szembetegség, kétévente menjünk el vizsgálatra – javasolta a főorvos. – A szemüveget időnként le kell ellenőriztetni, akár optikába is be lehet térni egy vizsgálatra. Természetesen ha örökletes problémát ismernek a családban, vagy magas vérnyomás, cukorbetegség lép fel, akkor évente egyszer érdemes megnézetni a szemünket. Az új eszközzel fájdalommentes vizsgálatot lehet végezni, hozzá sem kell érnünk a beteghez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában