Miénk itt a tér

2024.02.06. 20:00

Színház született Zalaegerszegen I.

Negyven éve működik kőszínház Zalaegerszegen. A Hevesi Sándor Színház 1982 szeptemberében tartotta meg első ünnepélyes évadnyitóját a Városi Művelődési Központban. A társulati ülésről beszámolt a Zalai Hírlap 1982. szeptember 14-ei lapszáma. (A színházépületet 1983. október 14-én avatták fel, Madách Imre: Az ember tragédiája premierjével.)

Nagy Betti

A Hevesi Sándor Színház első társulati ülése 1982. szeptember 13-án

Fotó: ZH-Archívum

„Elsőként Ruszt József, a színház művészeti vezetője és megbízott igazgatója szólt. Felolvasta az ország különböző színházaitól érkezett üdvözlő táviratokat, köztük Gábor Miklós, a színház művészeti tanácsadója köszöntő sorait, majd bemutatta a 82 főnyi társulatot: a színészeket, a művészeti és a műszaki közreműködőket. Nagy vonalakban ismertette a műsortervet is. Megtudhattuk, hogy az első premierre szeptember 30-án kerül sor a VMK-ban, ekkor Foster: Tom Paine című, az Egervári esték nyári rendezvényein már látott történelmi játékának feldolgozását mutatják be. Ezt a darabot egyébként összesen tizennégy alkalommal láthatja majd tőlük Zalaegerszeg és a megye közönsége. Még három premier lesz az előévad programjában. Januárban Turandot, a kínai hercegnő című színmű, februárban a Lakat alá a lányokkal című musical, áprilisban pedig Az ördögök című tragédia premierje várja a zalai közönséget. E darabokat 23-23, illetve az utóbbit 13 alkalommal láthatja majd a közönség. Összesen 181 előadás alkalmával találkozhatnak az érdeklődők az előévad során a frissen megalakult társulattal. (…) Végezetül Ruszt József, a társulat közelmúltban elhunyt tagjának, Forgács Tibornak emlékére vándorgyűrű alapítását kezdeményezte, majd összefoglalva a hallottakat, bezárta az állandó színház előévadi társulati ülését.” (részlet az 1982. szeptember 14-ei tudósításból)

Galériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat a kezdetekről.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában