Tudnivalók a törvény változásairól

2024.02.27. 17:30

Fogyasztóvédelmi előadás Zalaegerszegen, a Kamarák Házában - videó

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZVKIK) konzultációval egybekötött előadást szervezett az idén januárjában hatályba lépett új fogyasztóvédelmi törvény változásairól. A fórumon a Zala Vármegyei Kormányhivatal részéről dr. Molnár Sándor fogyasztóvédelmi osztályvezető és dr. Dénes Zoltán fogyasztóvédelmi jogi szakügyintéző tájékoztatta a jelenlévőket a legfontosabb tudnivalókról.

Mozsár Eszter

Zalaegerszegen, a Kamarák Házában dr. Molnár Sándor fogyasztóvédelmi osztályvezető (jobbra) és dr. Dénes Zoltán fogyasztóvédelmi jogi szakügyintéző tájékoztatott a legfontosabb változásokról

Fotó: Mozsár Eszter

Szakértők szerint az új fogyasztóvédelmi törvénytől azt várják, hogy gyorsabbá és szélesebb körben elérhetővé válik a fogyasztóvédelmi jogvitáknál a békéltetés, vagyis a peren kívüli ingyenes vitarendezés. Arra számítanak, hogy a vállalkozások a kötelezést teljesíteni fogják és csak elenyésző számban indul végrehajtási eljárás.

A webáruházaknak módosítani kell az ÁSZF-et

A fogyasztóvédelmi törvény januári változásával a békéltető testületek alávetési nyilatkozat nélkül is kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a vállalkozásokkal szemben, ha a fogyasztói kérelem megalapozott és az érvényesíteni kívánt kárigény nem haladja meg a 200 ezer forintot. Amennyiben a fogyasztó igénye 200 ezer forintnál magasabb és megalapozott, januártól is csak ajánlást tartalmazó határozatot lehet hozni, ha a vállalkozás nem tesz alávetési nyilatkozatot. Az új szabályok következtében minden webáruház köteles módosítani az ÁSZF-et, biztosítva a tájékoztatást a változásokról.

Online működnek a békéltető testületek

A másik jelentős változás, hogy 2024-től fő szabály szerint online járnak el a békéltető testületek, a vállalkozásoknak pedig biztosítaniuk kell a meghallgatásokon az online részvételt. Az online meghallgatásoktól azt várják, hogy költség- és időkímélőbbé váljon a békéltető eljárás. A jelenlegi 20 testület helyett 8 regionális békéltető testületi központ lesz, de egyes megyeszékhelyeken továbbra is kérhet személyes meghallgatást a fogyasztó.

Fontos még, hogy március elsejétől nagy mértékben megemelkedik a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti bírság összege. A zalaegerszegi találkozón szó esett továbbá a hatósági ellenőrzések következményeiről és az ellenőrzések tapasztalatairól, valamint az árfeltüntetési rendszerről.

https://fogyasztobarat.hu/jelentos-valtozasok-a-fogyasztovedelemrol-szolo-torvenyben-2024-01-01-tol/

https://blogs.dlapiper.com/advocatus/2024/01/fogyasztovedelmi-aktualitasok-mire-szamitsunk-2024-ben/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában