Illatozó citromból sosem elég

2024.02.27. 14:00

Citromfa Zalabesenyőben – otthon is sikerrel termeszthetők

Cserepekben növekvő citromfák foglalják el Károly Zoltán és Károlyné Varga Rózsi zalabesenyői otthonának teraszát. Az örökzöld mediterrán növény önmagában is mutatós, de aki mostanság belép ide, legalább száz zöldes, vagy már sárgára érett citromban gyönyörködhet, amelynek nagy többségét a legnagyobb fa hozta. S olyan illatot érezhet, amelyhez kevés fogható van.

Antal Lívia

Károly Zoltán és Károlyné Varga Rózsi a legnagyobb citromfájuk előtt

Fotó: Antal Lívia

– Húsz éve foglalkozunk citromfa nevelésével, és már rengeteget elajándékoztunk belőlük, mert túlnőttek rajtunk. Nem tudtuk hova tenni őket télen – mondta érdeklődésünkre Károlyné Varga Rózsi. – A citromfák a téli hónapok kivételével jól bírják az itteni klímát, tavasztól egészen késő őszig kint tarthatók az udvaron. Nagyon szeretik a vizet és a napfényt, támogatásul azért szerves és szervetlen trágyát is kapnak. A telet a fedett teraszon töltik, amelynek oldala nem üveg, hanem polikarbonát. A lépcső felől redőny zárja. Mondhatni szinte a szabadban vannak.

Így is jól érzik magukat, mert csak annyi hőmérséklet kell nekik, hogy meg ne fázzanak. 

Az a tapasztalatunk, hogy a citromfa télen nem szereti a meleget. Egyszer a férjem bevitt egyet a munkahelyére, a melegre. Haza kellett hozni, nagyon betetvesedett, alig tudtunk megmenteni.

Nyáron leanderek is díszítik a kertet
Fotó: Antal Lívia

A citromfa akár száz terméssel is meghálálja a törődést

A citromfa egy évben kétszer is virágzik, tavasszal és nyáron, így kétszer is terem. A Károly családnál a teraszon telelők már megkezdték a virágzást, rengeteg bimbót hoztak, amellett, hogy beérlelték termést.

– Legalább száz citrommal örvendeztettek meg bennünk eddig. A legnagyobb fán lehet, hogy nem kellett volna annyit rajt hagyni, de így sem lettek nagyon kicsik a citromok. Amit nem ajándékozunk el, azt a hűtőben tároljuk, ahol több hónapig ugyanolyan marad, mint amikor leszedtük. Az illatuk, ízük páratlan, össze sem hasonlítható a boltban kaphatókkal. Mindenki ámulatba esik, aki csak hozzánk belép. Kérdezik, hogyan tudunk így bánni velük, hogy ilyen szépek? A férjemmel ketten csináljunk, kettőnk érdeme, szívesen foglalkozunk vele. Termő mandarinfánk és kumkvatunk is van, vagyis törpenarancsfánk. Érdekessége, hogy gyümölcsét héjastól kell megenni. S hogy még teljesebb legyen a mediterrán hangulat, van vagy negyven láda leanderünk, amelyek csodálatos látványt nyújtanak virágzáskor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában