A vitaminipar anomáliáiról dr. Bíró Szabolcs tolmácsolásában

2024.02.02. 14:00

Nem mindegy, milyen terméket választasz!

Magyarországon több mint ezerkétszáz multivitamin van forgalomba. Szükség van-e egyáltalán ennyire, illetve szükségünk van-e étrend-kiegészítőkre? S ha igen, milyenekre? Dr. Bíró Szabolcs vegyészmérnök, a Vitaminipar című könyv szerzője értekezett erről a zalaegerszegi Keresztury VMK-ban tartott előadásában, amelyben a helyes termékválasztáshoz adott tanácsot.

Antal Lívia

Dr. Bíró Szabolcs: A vitaminok megfelelő összetételére kell odafigyelni a felelős döntés érdekében

Fotó: Antal Lívia

Az étrend-kiegészítők fogyasztásának egyik oka lehet, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a mikrotápanyagok koncentrációja az élelmiszerekben, mondta. Ennek következtében már teljesen hétköznapinak számító betegségek jelentek meg, mint a például a pajzsmirigy-alulműködés. Ugyanígy ide sorolhatók a glutén vagy a kazein okozta felszívódási zavarok. Az emésztőrendszer állandó gyulladásban van, emiatt a szervezet számára fontos tápanyagok nem tudnak hasznosulni.

- A növényvédő szerek túlzott használatának kihatása pedig olyan, mintha folyamatosan antibiotikum-kúra alatt lennénk. Befolyásolja többek között a dopamin és a szerotonin szintézisét, amit a bennünk élő jó baktériumok állítanak elő. Ha nem tudnak eleget termelni, akkor hangulatingadozásunk lesz. A stressz 99 százalékban oka a refluxnak, ezért elsődleges a kezelése. Mindezek következményeként könnyen bele lehet kerülni egy ördögi körbe. De jó hír, hogy minden pici dolog számít az egészség megőrzése szempontjából, például nem iszunk vizet műanyagpalackból, vagy nem használunk szintetikus öblítőt – hangsúlyozta dr. Bíró Szabolcs.

A szakember előadása a Keresztury VMK-ban
Fotó: Antal Lívia

Mint mondta, az emberek azért döntenek az étrend-kiegészítők mellett, mert meg akarnak szabadulni a nyavalyáiktól, egyszerűen jobban szeretnének lenni. Azonban jó, ha tisztában vannak a jó termék ismérvével, amely megfelelő minőségű és koncentrációjú anyagokat tartalmaz, lehetőség szerint testre szabva, ami viszont nem kivitelezhető. Az étrend-kiegészítőkkel és a multivitaminokkal kapcsolatban problémának nevezte a jogi szabályozás hiányosságát; a gyártó azt tesz bele egy termékbe, amit akar, továbbá a gyártói hozzáállásban megjelenő profitérdeket, illetve a termékekkel kapcsolatos minőségi információ hiányát. Ezek egyike sem a fogyasztót támogatja. Jelezte, Magyarországon az elmúlt év végén 1220-féle multivitamin volt regisztrálva. A piacon azonban a szürke importot beleszámítva kétezerféle is lehet. Ennyi félének pedig nincs semmi értelme, tette hozzá.

Dr. Bíró Szabolcs beszélt a vitaminféleségek tartalmi és mennyiségbeli összetételének problematikájáról. A rossz párosítás nem erősíti, inkább gyengíti a hatékonyságot.

Kimelte: nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen molekulaformájú vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket választunk. A vitamin-info.hu weboldal a hatóanyagok elemzésével éppen ehhez ad segítséget.

- Legyenek kétkedők, ne dőljenek be a külföldi kutatásokra utaló mondatoknak, amelyekkel a megspórolt termékfejlesztést igazolják, sem a minőséget bizonyító termékdíjaknak, amelyek úgy vásárolhatók meg. Mindenkinek egyénileg kell felelősséget vállalnia egészségéért, és ezt úgy tudja megtenni, ha tájékozódik - húzta alá a szakember.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában