A nap képe

2024.02.24. 20:30

Mandalák, fonalakból

Arany Gábor

Egy a kiállított művekből

Fotó: A szerző

A Göcseji Tudásközpontban szombaton nyílt meg kiállítás négy alkotó, Eöry Beáta, Mihályi Ilona, László Gyöngyvér, Márki-Pintye Orsolya műveiből, fonalmandalákból. 

A mandala geometriai alakzat, szent kör, amely a hindu és buddhista hitvilágban szimbolikus jelentéssel bír. A kozmosz, egy istenség, az idő vagy akár egy spirituális utazás ábrázolása. A mandala szó szanszkrit nyelven azt jelent hogy, kör, így a mandala általában körkörős szimbólum, amelyet meditációra és imádságra is használnak. A mandala a mindenséget jeleníti meg a legkisebb sejtektől egészen az univerzumig, amely végigvezethet egy spirituális úton. A kör azonban nem csak a buddhista és a hindu hitvilág számára különleges, minden kultúrában kiemelkedően fontos szerepet tölt be, ezért lehetséges, hogy a mandalák vallástól, nyelvtől és bőrszíntől függetlenül szinte mindenhol megtalálhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában