Csökken a közhatalmi bevételek mértéke

2024.02.16. 14:30

Költségcsökkentő intézkedésekre lesz szükség Zalalövőn, ezért nem fogadták el a költségvetés tervezetét

A gazdálkodás egyensúlyának fenntartása érdekében a tervezett kiadások további csökkentésére lesz szükség Zalalövőn, azért a város önkormányzati képviselőtestülete egyelőre nem fogadta el 2024. évi költségvetési rendeletét.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal, Zalalövő város polgármestere

Fotó: Gyuricza Ferenc

A városatyák csütörtök este üléseztek, s a tanácskozás legfontosabb napirendi pontja a költségvetési rendelet megvitatása volt. A benyújtott tervezet mintegy 955 millió forintos kiadással számolt, ám az előre prognosztizált bevételek ezt a mértéket nem érik el, ezért úgy döntöttek a képviselők, hogy egy újabb átdolgozásra, azaz további költségcsökkentő döntésekre lesz szükség. A fő problémát az jelenti, hogy a közhatalmi bevételek mértéke idén valószínűleg alacsonyabb lesz, mint 2023-ban. Az iparűzési adóbevétel esetében például – a jelentősebb vállalkozásoktól érkezett információk alapján – mintegy 30 millió forinttal marad el az önkormányzat bevétele a tavalyitól.

Intézményi kiadások   

Gyarmati Antal polgármester a téma kapcsán azt is elmondta: az önkormányzatnak a társulások által fenntartott intézmények – például az óvoda – működtetéséhez ugyan nem kell hozzájárulnia, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a közös önkormányzati hivatal esetében azonban igen, az állami normatívák és a saját bevételek ezek esetében ugyanis nem fedezik a kiadásokat.

A költségvetési tervezet mindezek miatt egyelőre kevés fejlesztési célú beruházással számol, s azok megvalósításáról ugyancsak később döntenek.

Önkormányzati telkek vételára

Az ülésen az önkormányzat tulajdonát képező beépítetlen területek vételáráról is döntöttek a képviselők. A József Attila és Margaréta utcában található, lakóépületek kialakítására szolgáló telkeket négyzetméterenként 3000 forintos áron kívánják értékesíteni, ám különböző jogcímen – például letelepülni szándékozó fiatal családok esetén – akár 75 százalékos kedvezményt is tudnak biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában