Körforgásos játékapplikációt készítettek

2024.02.02. 17:30

Jubilál a PenDroid tehetséggondozó program

Zala vármegyét két középiskolás csapat képviselte pénteken a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban tizedik alkalommal megtartott PENdroid országos informatikai verseny döntőjében.

Benedek Bálint

Munkában a Cseri-Droid betegségek miatt kétfősre csökkent együttese. Gazdag Attila (balról) és Schné János igyekezett megfelelni a feladatnak, amit dr. Jaskó Szilárd ellenőrzött

Fotó: Szakony Attila

A jubileumi eseményen résztvevő tíz, egyenként négyfős csapat egy légtérben dolgozott nyolc órán keresztül. Ottjártunkkor a diákok a monitorok előtt ülve igyekeztek a lehető legnagyobb odafigyeléssel dolgozni. A program részleteiről az egyetemi campus nevében dr. Jaskó Szilárd, az Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense beszélt. Elmondta: szoftver-, azon belül is applikációfejlesztésről szól. A diákok kreativitását, csapatmunkáját és a nyomás alatti teljesítőképességét teszi próbára.

- A PENdroid egy tehetséggondozó program, amit azért hoztunk létre, mert az informatika nagyon gyorsan változó szakma, és az oktatási sztenderdek is igazodnak a piaci elvárásokhoz - folytatta az egyetemi docens. - Azt tapasztaltuk, hogy akkor igazán hatékony az oktatási rendszer, ha olyan plusz tehetséggondozó programokat szervezünk, amikhez a diákok önkéntesen csatlakozhatnak. Féléves ciklusokban gondolkozunk, a diákok kijelölnek egy fejlesztési célt és ezt csoportosan megvalósítják. Ennek egyik lényeges eleme ez a középiskolás seregszemle, hiszen az egyetemi munkához tulajdonképpen hozzácsatoljuk az ország érdeklődő középiskolásait. Az idén is nagy népszerűségnek örvendett a kiírásunk, a két előselejtezőt követően a tíz legjobb csapat került a nagykanizsai döntőbe.

Mi a PENdroid?

Informatikus hallgatók bevonásával olyan csoportot hozott létre az egyetem, amelyben a standard oktatáson túlmutató feladatokon keresztül fejlesztik a diákokat. A programhoz kapcsolódóan több évvel ezelőtt elindult egy középiskolásoknak szóló országos verseny, amelyben a diákok professzionális szinten találkozhatnak a Java/Android programozással. Az izgalmasnak és tartalmasnak ígérkező egész napos verseny végén a három legjobban teljesítő csapatot díjazzák a négytagú szakmai zsűri pontozása alapján.

Dr. Jaskó Szilárd hozzátette: az egyenként négyfős csapatok a döntőbe hoznak egy saját munkát, valamint a helyszínen kapnak a szervezőktől egy versenyfeladatot, melynek kidolgozására nyolc óra áll rendelkezésükre. Az idén a kanizsai campus küldetéséhez hűen a Körforgásos játék fantázianevet kapta. Tehát a körforgásos gazdaság logikájából kell egyetlen elemet kiragadni és abból alkotni egy jól működő játékot. Ez nagyon embert próbáló feladat még egy profi fejlesztőcsapatnak is, viszont a fiataloknak ilyen kihívásokra van szükségük ahhoz, hogy megízleljék az informatika valódi szépségét, s végleg elköteleződjenek mellette.

A legtöbb, négy csapat az idén Egerből, a Neumann-gimnáziumból érkezett. Kísérőtanáruk, Tömösközi Péter örül annak, hogy ilyen sok tanulójuk nevezett a viadalra, hiszen a korábbi években erre nem volt példa. Kiemelte: az előzetes selejtezőkre a tanulóik felkészültek és extra energiáikat is mozgósítottak, melynek jutalma a döntőn való részvétel. Annyira kötött a közoktatásban szinte minden, míg a PENdroid program különösen odafigyel arra, hogy a gyerekek kreatívak legyenek, biztatja őket a csapatmunkára és ez a projektszemléletű munkavégzés hosszú távon kifizetődő lehet.

Zala vármegyét két csapat képviselte a döntőben, az egyik a zalaegerszegi Csány-technikum, míg a másik a nagykanizsai Cserháti-technikum. Utóbbi intézmény informatikatanára, Gábris Jácint büszke arra, hogy az eltelt tíz év alatt a cserhátisok eljutottak a döntőbe. Előfordult, hogy több gárdával is, az idén csak eggyel. Különösen lényeges, hogy az eltérő ágazatokban tanuló diákjaik az általános képzésen felül pluszórákon, illetve saját idejüket feláldozva szorgalmasan készültek. Ez a motiváció példaértékű.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában