Helyi közélet

2024.02.20. 09:00

Ismeretterjesztő előadássorozat

Ötrészes ismeretterjesztő előadássorozatot szervezett Tófej önkormányzata. A közép-zalai település közösségi házában hétfő esténként aktuális, a közérdeklődésre számot tartó témákban kaphatnak részletes információkat a helyi és környékbeli lakosok.

Gyuricza Ferenc

Dr. Tolvaj-Gergő Győző az Európai Unióról tartott tófeji előadásán

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szervezők két közismert szakértőt, dr. Szinku Mihály nyugalmazott állatorvost, a Zalai Népfőiskolai Egyesület elnökét, illetve dr. Tolvaj-Gergő Győzőt, a Baromfiértékesítő és Termeltető Termelői Csoportok Országos Szövetségének elnökét kérték fel az előadások megtartására. Az első három programot dr. Tolvaj-Gergő Győző vezette, aki többek közt dr. Karikó Katalin munkásságáról, a génmódosított élelmiszerepek szerepéről, valamint hazánk és az Európai Unió kapcsolatáról beszélt.

Utóbbi témakörben nemcsak az Európai Unió működési mechanizmusát, annak szervezeti felépítését mutatta be, de adatokkal alátámasztva arról is szólt, hogy Magyarország számára milyen előnyöket jelent az uniós tagság. Kiemelte: minden ország a GDP-jének 1,5 százalékával járul hozzá az Európai Unió működéséhez, majd a szövetség ezt a pénzt osztja vissza az egyes államok gazdasági fejlettségét alapul véve. Miután hazánk gazdaságának teljesítőképessége az uniós átlaghoz képest 78 százalékon áll, ezért a nagyjából 10 milliárd befizetett euróval szemben körülbelül 40 milliárd eurós támogatásra vagyunk jogosultak. Az uniós tagságnak azonban nem ez a legfőbb előnye, hanem azok befektetések, amiket a gazdasági szereplők Magyarországon valósítanak meg.  

– Önálló ismeretterjesztő előadásaink eddig is voltak különböző témákban, ám így, sorozatra felfűzve most először szerveztük azt meg – mondta a rendezvénysorozat kapcsán Horváth Zoltán, a település polgármestere. – Van, ahol népfőiskolának nevezik az ilyen programsorozatot, mi egyelőre nem ragaszkodunk ehhez az elnevezéshez, de azt látjuk, hogy van rá igény a lakosság részéről, egyre több érdeklődőt vonz a program. Számunkra ez annak a megerősítését jelenti, hogy van értelme foglalkozni vele, így vélhetően lesz majd folytatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában