Előadás

2024.02.25. 18:00

Hogyan segítenek a védőoltások a betegségek ellen?

Minden a fejőnőkkel kezdődött a 18. században, amikor is egy Jenner nevű angol orvos észrevette, hogy a nők bár elkapták a tehénhimlőt, az emberre halálos kórságot hozó fekete himlőt viszont nem. A himlő elleni védőoltás felfedezésével íródott az első fejezet a védőoltások történetében. Hogyan fejlődött és hol tart ma a vakcináció? – arról dr. Felső Péter klinikai mikrobiológus a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház középiskolásoknak szervezett egészségségnevelési programján beszélt.

Antal Lívia

Dr. Felső Péter beszélt azon betegségekről, amelyek súlyos következményekkel járnak a védőoltások nélkül

Fotó: Antal Lívia

Az orvos etikusnak nem nevezhető módon a kertész nyolcéves fiát oltotta be először tehénhimlővel, majd fekete himlővel. Ezzel az egymáshoz közel álló kórokozók viselkedését tesztelte arra számítva, hogy az immunrendszer olyan védettséget alakít ki a tehénhimlő ellen, ami átmegy a fekete himlőre is, mondta el a klinikai mikrobiológus.

Az előadás hallgatósága
Fotó: Antal Lívia

– A vakcináció során speciálisan bevitt kórokozó-alkatrészekkel indukáljuk a szervezet védekezőképességét. Ez az aktív módja, a passzív módja pedig az, amikor kész ellenanyagot juttatunk be. Például tetanusz-fertőzéskor, amikor nagyon gyorsan kell lépni. A kész ellenanyaggal a védettség azonban csak addig tart, amíg az le nem bomlik. Ezért sokkal hatékonyabb az aktív védekezés, mert kialakul a immunmemória. Az aktív, vagyis az élő, legyengített kórokozókat tartalmazó vakcinákból elég egy szuri, az inaktívakból több oltás szükséges, mert az oltóanyag nem élő kórokozót tartalmaz – magyarázta dr. Felső Péter.

A szakember a Magyarországon kötelező védőoltások ismertetésével folytatta, elsőként megemlítve a tuberkulózis elleni BCG-oltást, amit még a kórházban kap meg a csecsemő születése után. Beszélt többek között a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás, a Hemofilusz okozta agyhártyagyulladás, a bárányhimlő, a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni védőoltásokról. Kitért ezen betegségek súlyos, gyakran életet veszélyeztető következményeire, hangsúlyozva azt, hogy ezek a vakcinákkal elkerülhetők.

Az egészségnevelő programon a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum egészségügyi ágazatán tanuló diákok vettek részt. Emiatt is felhívta figyelmüket a krónikus májgyulladás, a Hepatitis A elleni védőoltásra, amely kötelező lesz, ha munkába állnak a kórházban. A Hepatitis B elleni védőoltást érdemes beadatni olyan országokba való utazások előtt, ahol ezen fertőzés előfordulása jelentős. Kiemelten beszélt a szexuális úton terjedő HPV, a humán papilloma vírusról. Az alacsony kockázatú típusai hámburjánzást, szemölcsöt okoznak, a magas kockázatúak ellenben daganatos elváltozásokat, például péniszdaganatot és méhnyakrákot. Hangsúlyozta, a HPV elleni oltás csak a szexuális élet megkezdése előtt hatásos. Máskülönben az óvszer használata javasolt a fertőzés súlyos következményeinek elkerülése végett.

Végül néhány tévhitet oszlatott el. Nem igaz, hogy egészségesebbek azok a gyerekek, akiket nem oltanak be. Nincs összefüggés a védőoltások beadása és az allergiás megbetegedések között. Nem a gyógyszercégek lobbija a védőoltás, amelynek rendszere nagyon szigorú szabályozás alatt áll. A védőoltások nem tartalmaznak rákos sejteket, és a vakcináktól nem lehet autizmust kapni, szögezte le dr. Felső Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában