Kiállítás

2024.02.26. 18:00

Göcseji kézművesek sokszínű tárlata Lendván

Az öt évvel ezelőtt alakult Göcsej Kézműves Egyesület 33 tagjának munkái láthatóak azon a kiállításon, amely még az elmúlt héten nyílt Lendván, a Bánffy Központ Galériájában. A sokszínű tárlat április 5-ig tart nyitva.

Gyuricza Ferenc

A kiállításmegnyitó résztvevői. Elöl középen Nikitscher Bernadette, jobb oldaln Sümeginé Horváth Anita

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ünnepélyes megnyitón Soós Mihály, a szervező Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója kiemelte: Lendva és Zalaegerszeg között több évtizedes szoros kapcsolat áll fenn, többek közt ennek is köszönhető, hogy a muravidéki kézművesek egy éve már bemutatkozhattak a Göcsej Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac kiállítótermében. A mostani tárlattal Lendva városa és a szlovéniai magyar közösség az akkori szíves vendéglátást kívánja viszonozni.

Sümeginé Horváth Anita a kiállításmegnyitón. A kép bal oldalán Soós Mihály
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Lendván látható tárlat rendkívül gazdag, hiszen hímzők, keramikusok, textilszobrászok, nemezelők, csipkeverők, bárművesek, szövők és horgolók egyaránt elhozták alkotásaikat. A bemutatott termékek többsége hagyományos technikával készült, de akadnak köztük modernebb felfogásúak is.

Nikitscher Bernadette beszédet mond a kiállításmegnyitón. Vele szemben Sümeginé Horváth Anita
Fotó: Gyuricza Ferenc

 Nikitscher Bernadette elnök a tárlat kapcsán elmondta: az öt éve 11 taggal alapított egyesület jelenleg 44 fővel dolgozik, szakköri keretben, kiscsoportokban, vagy akár egyénileg. A göcseji kézműves hagyományok megőrzése és népszerűsítése mellett ugyanis céljuk az autentikus kézművesség szakmai fejlődésének biztosítása is. 

A kiállítás megnyitóján a Dobronaki Nótázók énekegyüttes adott műsort
Fotó: Gyuricza Ferenc

A megnyitón köszöntőt mondott Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont intézményvezetője is, aki szerint nemcsak a kézműves hagyományok ápolására és továbbadására kell figyelmet fordítani, hanem a kapcsolatok szélesítésére és az együttműködésre is. Ennek egyik remek példája a mostani lendvai kiállítás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában