Rajko Knez előadása

2024.02.21. 19:20

Európa jövőjéről a zalaegerszegi MCC-ben

Varga Lívia

Rajko Knez, a Szlovén Köztársaság Alkotmánybíróságának tagja, a Maribori Egyetem európai jogi professzora

Fotó: Archív

Február 22-én, csütörtökön 17 órától az MCC Zalaegerszegi Képzési Központjában (Dísz tér 7., Tudomány és Technika Háza 1. emelet) Quo vadis Europa? – Nézőpontok és vélemények Európa jövőjéről címmel Rajko Knez, a Szlovén Köztársaság Alkotmánybíróságának tagja, a Maribori Egyetem európai jogi professzora tart előadást. 

Rajko Knez előadásának kiindulópontja, hogy az európai intézményesített együttműködés történelmi útkereszteződéshez érkezett. Nemcsak a külső fenyegetések nőttek meg, hanem az elmúlt évtizedek számos feszültséget és törésvonalat hoztak felszínre az európai integráción belül. Mivel az európai együttműködés ma már olyan területeket is felölel, amelyek jóval túlmutatnak a gazdasági integráció eredeti hatókörén, az uniós jog szabályozási tárgya jelentős mértékben kibővült, és számos területen érvényesül. Mindez feszültségekhez vezetett, különösen az olyan alkotmányos szempontból érzékenyebb témákban, mint például a nemzetbiztonsági, a bevándorlási vagy a családjogi kérdések. Az európai együttműködés egyik alapvető feszültsége tehát a nemzeti szuverenitás és az uniós jog elsőbbsége közötti konfliktusból ered. Az e feszültségekre adott válasz határozza meg, mit is gondolunk az európai integráció végső céljáról: vajon a tagállamok szuverenitásának semlegesítésére szolgál, vagy azt a célt követi, hogy a globalizáció és a nagyhatalmi versengés korában az európai nemzetek számára nélkülözhetetlen súlyt, ellenállóképességet és versenyképességet biztosítson? Rajko Knez professzor előadása az európai intézményrendszer jövőbeli reformjaival együtt ezekre a kérdésekre világít rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában