Költségtakarékos gazdálkodás

2024.02.14. 19:30

Elfogadták az idei költségvetést Lentiben

A szerdai soron kívüli ülésen elfogadta Lentiben a város képviselő-testülete az idei költségvetést, 2024-ben az önkormányzat közel 4 milliárd forintból gazdálkodik.

Korosa Titanilla

Elfogadták az idei költségvetés Lentiben balról Vatali Ferenc,Kiss Tamás önkormányzati képviselők, Horváth László polgármester,dr. Csizmazia Bernadett jegyző,dr. Fekete Zoltánönkormányzati képviselő

Fotó: Korosa Titanilla

A költségvetés tervezetét Horváth László polgármester ismertette, jelezte, hogy a cél, ahogy az előző években, úgy idén is a költségtakarékos gazdálkodás. 

Mint mondta: alapos előkészítés előzte meg a tervezet összeállítását, számolni kellett egyebek mellett az infláció mértékével, a közüzemi díjak és a minimálbér emelésével is. Így a város idei költségvetésének bevételi és kiadási főösszege mintegy 3,9 milliárd forint. A bevételi oldalon a legnagyobb részt a központi alrendszerből származó források képezik közel 970 millió forint összegben, melyet nagyságrendileg a közhatalmi bevételek követnek 775 millió forinttal. Az európai uniós pályázatokhoz csupán mintegy 692 millió forint tartozik. Az önkormányzat folyószámlahitele 250 millió forint, melyből az éven belül esetlegesen jelentkező likviditási problémákat tudják kezelni. Ehhez tavaly nem kellett hozzányúlnia a testületnek. 

A kiadások közt az intézményi költségvetések előirányzata 1,8 milliárd forint, a dologi kiadások összege is meghaladja az 1 milliárd forintot. A beruházási kiadások közt 627 millió forint szerepel, ebből mintegy 400 millió forint a Lenti és Hernyék között megépülő kerékpárútra, 30 millió pedig külterületi utak felújítására vonatkozik. A nem pályázati forrásból megvalósuló felújítások közül a legnagyobb összeget a víz- és szennyvízhálózat felújítása képviseli, erre a célra 66 millió, míg a mumori városrészben a harang felújítására 2,2 millió forintot számoltak. Emellett idén is támogatják a helyi intézményeket, sport- és civil szervezeteket, biztosítanak hulladékszállítási díjkedvezményt, térítési díj átvállalását, ösztöndíjat diákoknak és többféle települési támogatást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában