Első alkalommal a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban

2024.02.23. 17:30

Egészségnevelés: Öt egészségügyi előadás fiatal orvosoktól fiataloknak Zalaegerszegen

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház öt fiatal orvosa újszerű kezdeményezéssel rukkolt elő. Prevenció és egészségnevelés céljából öt előadásból álló programot állítottak össze középiskolás fiataloknak, hogy beszéljenek velük az őket érintő egészségügyi problémákról. A kórházban ma tartották az első előadás-sorozatot, melyen a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum egészségügyi ágazatán tanuló diákok vettek részt.

Antal Lívia

Dr. Nagy Mátyás, dr. Hodossy-Virágh Andor, dr. Gasztonyi Beáta, dr. Albert-Baróti Bíborka, dr. Sőth Szabolcs és dr. Felső Péter az egészségnevelés témakörében szervezett program előtt

Fotó: Antal Lívia

Az egészségnevelési program megvalósítását dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász szakorvos kezdeményezte. Felidézte, hogy a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján már részese volt egy ilyen jellegű előadás-sorozatnak. Kiemelte, Zalaegerszegen a kórház főigazgatójával együttműködve szervezték meg a programot, amely öt előadásban fiataloknak, középiskolásoknak szól fiatal orvosok tolmácsolásában. Céljuk az, hogy az őket érintő egészségügyi problémákról első kézből, szakemberektől halljanak, érthető nyelvezeten, hiteles információkat a fiatalok.

Fiataloknak hitelesen a tévhitek eloszlatásával

Nagyon fontos a hiteles tájékoztatás, ez az egyik fő célja a programnak, hangsúlyozta dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD. A kórház főigazgatója hozzátette, szeretnék azokat tévhiteket is eloszlatni egy-egy egészségügyi témával kapcsolatban, amelyek minden tudományos alapot nélkülözve keringenek az interneten, és teljesen félrevezetnek.

A középiskolásoknak szóló első egészségügyi előadás-sorozaton a Deák Ferenc Technikum diákjai vettek részt 
Fotó: Antal Lívia

Fiatalokat érintő egészségügyi problémákról, a fertőző betegségektől a védőoltásig

A programon elsőként dr. Albert-Baróti Bíborka infektológus beszélt a fertőző betegségek megelőzésének lehetőségeiről. Dr. Nagy Mátyás belgyógyász Hasmars című előadásában a hasmenés okait tárgyalta, többek között azt, hogy hátterében áll-e valamely étel. Dr. Sőth Szabolcs belgyógyász szakorvos a Cukorbetegség és inzulinrezisztencia fiatal korban című előadásában az I-es és a II-es típusú cukorbetegségek között vont párhuzamot. Dr. Felső Péter klinikai mikrobiológus a védőoltások fontosságáról szólt, kiemelve a HPV-oltás jelentőségét. Dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász szakorvos a nemi betegségek kapcsán a védekezésre, a gumióvszer használatára intett, mert ezek a betegségek kizárólag szexuális úton terjednek.

László Szilvia és dr. Tóthné Födő Gyöngyi, a Deák Ferenc Technikum oktatói nagyon jónak tartották a programot, amely, mint mondták, kellő érzékenyítés a jövő héten kezdődő kórházi gyakorlat előtt. A fiatal orvosoktól tartalmas és érdekfeszítő előadásokat hallhattak, könnyedebb hangvételben, vélekedtek Kerese Veronika és Horváth Palmira 11. évfolyamos diákok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában