Átadták a Kossuth Zsuzsanna szakmai díjat

2024.02.21. 20:00

Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara zalai szervezetének szakmai napja Zalaegerszegen

Az elismerést olyan kamarai tagok vették át, akik hivatásuk képviseletével az ápolás-gondozás, betegellátás terén magas színvonalú, példaértékű munkát végeztek és 40 évet dolgoztak az egészségügyben.

Arany Gábor

A Kossuth Zsuzsanna szakmai díj kitüntetettjei: Varga Éva, Darabos Károlyné, Héderné Luczi Mária

Fotó: A szerző

"Önök, a mai kor lányai, asszonyai, anyái, akik a betegágyak mellett ápolóként végzik a munkájukat, ugyancsak a hivatásukért élnek. Más korban, más körülmények között, de harcolnak, küzdenek a betegekért, a színvonalasabb betegellátásért, a jobb környezetért." 
Egyebek mellett ezt fogalmazta meg dr. Vadvári Tibor alpolgármester, aki a városi önkormányzat képviseletében köszöntötte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Vármegyei Területi Szervezetének szakmai napján a résztvevőket. Szavaival utalt Kossuth Zsuzsannára, aki hazánkban megteremtette az ápolói hivatás alapjait. Ő volt a tábori kórházak főápolónője az 1848-49-es szabadságharc idején, és szervezte meg a legelső katonakórházakat.
A magyar ápolók napja alkalmából az Arany Bárány Szálloda télikertjében tartott szakmai rendezvény első programjaként a résztvevők Szily Nóra coach másfél órás előadását hallgatták meg. Ezt követte a területi szervezet által alapított Kossuth Zsuzsanna szakmai díj átadása, amelyet első alkalommal nyújtottak át. Mint elhangzott, az elismerés annak a kamarai tagnak adományozható, aki hivatásának képviseletével az ápolás-gondozás, betegellátás terén magas színvonalú, példaértékű munkát végzett, és 40 évet dolgozott az egészségügyben.
A járóbeteg-ellátás területéről jelöltek közül a kitüntetési bizottság döntése alapján Héderné Luczi Mária részlegvezető gondozó, a fekvőbeteg-ellátás területéről Darabos Károlyné diplomás ápoló, az alapellátás területéről Varga Éva, a felsőrajki védőnői körzet területi védőnője vehette át a Kossuth Zsuzsanna szakmai díjat.
Az indoklásban elhangzott, Héderné Luczi Mária pályafutása kezdete óta a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház pszichiátria osztályának dolgozója. Segédápolóként állt munkába, majd folyamatosan képezte magát diplomás ápolóvá, 2001-től a pszichiátriai járóbetegellátás részlegvezető gondozónője. Darabos Károlyné Mária 1971-ben vasalólányként kezdte a gyermekosztályon, 1973-tól segédápoló, 1975 óta ápoló. Munka mellett diplomás ápoló végzettséget szerzett, 2000-től oktatónővér a neurológiai osztályon. Varga Éva 1983 óta területi védőnő, és gondozza a gyermekeket, családokat Felsőrajk, Alsórajk, Pötréte és Kilimán településen.

A szakmai díj jelöltjei, kitüntetettjei, valamint a rendezvény elnöksége az elismerések átadása után
Fotó: A szerző


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában