Zalában összesen 18 önkormányzat vált jogosulttá

2024.02.08. 16:30

A zalai nemzetiségi önkormányzatok működési támogatása

A közelmúltban jelent meg a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok 2024. évi működési költségvetéséről szóló tájékoztató azon melléklete, amely a konkrét összegekkel együtt tartalmazza a támogatásban részesülő szervezetek nevét. Zalában összesen 18 önkormányzat vált jogosulttá.

Gyuricza Ferenc

A nemzetiségi önkormányzatok központi költségvetés által biztosított működési támogatására a központi költségvetésről szóló törvény vonatkozó paragrafusa szerint valamennyi olyan szervezet jogosult, amely megfelel a törvényi előírásoknak. A támogatás összege települési önkormányzatok esetében az adott községben vagy városban, illetve fővárosi kerületben az önmagukat a kérdéses nemzetiséghez tartozónak valló személyek számától függ, míg a területi önkormányzatoknál annak alapján változik, hogy az adott vármegyében vagy a fővárosban hány települési önkormányzat működik. A támogatási alapösszeg 520 ezer forint, ami települési önkormányzatok esetében 50 fő felett a duplájára emelkedik. A területi önkormányzatoknál abban az esetben duplázódik, ha a területi szervezetek száma legalább tíz, de legfeljebb húsz. Amennyiben a húszat is meghaladja, úgy az adott területi önkormányzat 2 millió 80 ezer forint működési támogatásra jogosult.

Zalában két területi nemzetiségi önkormányzat működik, a horvát és a német, előbbi 1 millió 40 ezer, utóbbi 520 ezer forintot kap. Német nemzetiségi települési önkormányzat öt van a vármegyében, ebből a fűzvölgyi és a hosszúvölgyi az alapösszegre, míg a magyarszentmiklósi, a nagykanizsai és a szepetneki a magasabb összegű juttatásra jogosult a legutóbbi népszámlálási adatok alapján. Horvát nemzetiségi települési önkormányzata Becsehelynek, Fityeháznak, Letenyének, Molnárinak, Murakeresztúrnak, Nagykanizsának, Petriventének, Semjénházának, Szepetneknek, Tótszentmártonnak és Tótszerdahelynek van. A Zala vármegyében található horvát nemzetiségi települési önkormányzatok közül valamennyi 1 millió 40 ezer forintra jogosult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában