A gyártói felelősségről az iparkamara szakmai napján

2024.02.15. 18:00

A rendelet mindenkit érint, aki csomagol

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZVKIK) konzultációval egybekötött környezetvédelmi szakmai napot szervezett a vállalkozások számára, amelyen többek között a tavaly július elsejével bevezetett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) aktualitásairól esett szó.

Antal Lívia

Bancsó Tamás, Csermely Ildikó és Vörös Anikó (állva) a környezetvédelmi szakmai napon

Fotó: Antal Lívia

Az iparkamara minden olyan témában tart szakmai napot, amely a vállalkozásokat érinti üzletmenetükben, és ehhez várja és kéri a javaslatokat a cégvezetőktől. Ilyenek például a jogszabályi változások, ezúttal az EPR rendelettel kapcsolatosan, amely már harmadik alkalommal kerül terítékre, témában jártas szakemberek előadásában, mondta el Vörös Anikó, a ZVKIK titkára.

Az Európai Unió szigorú irányelvekben határozta meg, hogy a tagállamokban keletkezett hulladéknak minél nagyobb részét hasznosítsák újra. Az EPR az unió környezetvédelmi elve, amely a termelőkre helyezi a felelősséget anyagilag a termék környezeti hatásaiért. Csermely Ildikó, az EU-PRO EHS Consulting Kft. környezetvédelmi szakértője elmondta, a tavaly bevezetett rendelet minden olyan vállalkozásra vonatkozik hazánkban, amely terméket hoz be külföldről, vagy belföldre gyárt és csomagol. A szakember a jelenlévőknek elmondta, milyen adatszolgáltatási, nyilvántartási és díjfizetési kötelezettségek terheli őket. Az új, kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosításról Bancsó Tamás, a PBA Insura Zrt. vezető szakértője adott tájékoztatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában