Se barnát, se vöröset, se szivárványszínűt!

2024.02.27. 18:00

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek a keszthelyi Várkertben

Milliókban kifejezve: Kína 65, Szovjetunió 20, Észak-Korea 2, Kambodzsa 2, Afrika 1,7, Afganisztán 1,5, Vietnám 1, Kelet-Európa 1 millió s Latin-Amerika 150 ezer halott. Nincs a földnek olyan kontinense, ahol a kommunista ideológia ne pusztított, gyilkolt volna.

Péter B. Árpád

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a kommunizmus áldozatainak emléktábláját, képünkön a képviselő-testület tagjai, mögöttük Sáringer-Kenyeres Tamás

Fotó: Belovári András

Ezt mondta a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján Sáringer-Kenyeres Tamás, a KDNP keszthelyi szervezetének elnöke a városi főhajtáson.

Természetesen nekünk a kelet-európai 1 millió halott a legfontosabb, de tudjuk: ezt a borzalmat még lehetett fokozni. Mert a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek – vagyis mindenki, akit a szabad cselekvéstől és a választás lehetőségétől megfosztottak. Emberi életet nemcsak kioltani, hanem megnyomorítani is lehet, kitalálva ehhez a legkülönfélébb módszereket – fogalmazott Sáringer-Kenyeres Tamás.

Leszögezte: „kötelességünk ezeket az emlékeket életben tartani és minden adandó alkalommal elmondani a felnövekvő generációknak mindazt, amit nagyszüleink, szüleink ránk hagytak, vagy amire még mi emlékszünk”.

Azt kérem a fiataloktól, értsék meg és tegyenek is meg mindent, hogy soha többet ne lehessen hazánkban hasonló diktatúrát kialakítani: se barnát, se vöröset, se szivárványszínűt! – zárta beszédét Sáringer-Kenyeres Tamás.

A megemlékezésen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt, középen Sáringer-Kenyeres Tamás és Manninger Jenő
Fotó: Belovári András

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere kiemelte, a kommunizmus nevében elkövetett bűnök a mai napig kifejtik sorsrontó hatásukat, majd Bibó Istvánt idézte: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”.

A kommunista diktátorok mindenütt elsősorban a lakosság megfélemlítésével, a közösségi és egyéni szabadság korlátozásával, megtörésével tartották fenn uralmukat. E napon tisztelettel és kegyelettel emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira, a listázások, a kitelepítések, az erőszakos téesz-szervezések elszenvedőire, a Gulágra és az itthoni munkatáborokba, köztük a közeli badacsonyi kőfejtőbe hurcoltakra, az ávó és más erőszakszervezetek által megnyomorítottakra és meggyilkoltakra – jelentette ki Manninger Jenő.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, azt idézve: 1947-ben e napon jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták a megszálló szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A keszthelyi megemlékezésen a közgazdasági technikum tanulói emlékeztek irodalmi részletekkel a diktatúra borzalmaira, majd a résztvevők mécseseket s virágokat helyeztek el a kommunizmus áldozatainak emléktáblája előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában