Dorottya szeretetbál a gyerekekért

2024.02.12. 11:30

A bevételből a hévízi óvodát és az iskolát támogatják majd

Első ízben, hagyományteremtő szándékkal tartott Dorottya szeretetbált a hévízi plébánia, amelynek bevételével a fürdőváros főegyházmegyei fenntartásában működő óvodáját, illetve az Illyés-iskolát támogatják.

Péter B. Árpád

A Ranolder-iskola néptáncos fiataljai tüzes produkcióval ejtették ámulatba a közönséget

Fotó: Péter B. Árpád

Az elegáns est nyitányán utóbbi intézmény művészet tagozatos diákjai, majd a keszthelyi Ranolder-iskola néptáncos fiataljai ejtették ámulatba a publikumot, Kiss László esperes-plébános pedig arról beszélt, e jótékonysági est célja az is, hogy „a hitben összejöjjünk s erősítsük egymást, hiszen a hit közösséget teremt. Most mi Szent Pál apostol nyomdokaiba lépünk, aki annak idején gyűjtést szervezett egy egyházközség megsegítésére”.

Kiss László emlékeztetett: a vesztőhelyre tartó, hitéért kiálló Dorottyát 311-ben egy fiatal ügyvéd gúnyolni kezdte: küldjön égi jegyesének – azaz Krisztusnak – országából néhány szál rózsát és almát, ha valóban oda jut. A későbbi szent megígérte ezt. Teofil a kivégzés után barátai előtt büszkélkedett lehetetlen kívánságával, amikor egy szép ifjú lépett hozzá 3-3 rózsával és almával, s azzal: ezeket Dorottya küldi. Az ifjú ennek hatására áttért a keresztény hitre, és ugyancsak vértanúként fejezte be az életét.

Kiss László: A hit közösséget teremt
Fotó: Péter B. Árpád

Miklós Beatrix, a Hungarikum Programiroda hévízi vezetője elmondta, egy mindenkit megszólító közösségi eseményt szerettek volna szervezni – korra, felekezetre tekintet nélkül. E bál a szeretetről és a jótékonyságról szól, összegyűjtve azokat, akik segíteni szeretnének a hévízi óvodás és iskolás korosztálynak, tette hozzá. Neki mindez személyes küldetés is, hiszen tavaly novemberben Ferenc pápától kapott személyes köszönőlevelet, amely úgy zárult: „munkálkodjon tovább a szeretet jegyében”.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere leszögezte, az ilyen alkalmak építik a közösséget, a bevétel pedig helyi gyerekeket szolgál, s e kettős cél nagyon sokakat megmozgatott. Kiemelte, a farsangi szezonban sok bált szerveztek a fürdővárosban, amelyek többsége telt házat vonzott, bizonyítva azt: „szükségünk van a közösen, kötetlenül eltöltött időre, s ezzel erősödünk és a várost is építjük”.

Az esten felléptek az Illyés-iskola művészet tagozatos diákjai is
Fotó: Péter B. Árpád

Nagy Sándorné, a Brunszvik-óvoda vezetője kiemelte, Hévíz egy nagy család, és jó, ha az itt élők ilyen alkalmakkor is találkozhatnak egymással. Szólt arról is, a támogatásból programot szerveznek a gyerekeknek, az elképzelések szerint például a Kis-Balatonhoz viszik majd el őket tavasszal. Ez a forrás azt szolgálja, hogy a szülőknek mindehhez ne kelljen a pénztárcájukba nyúlni.

A bál után Kiss László esperes-plébános közleményben köszönte meg Miklós Beatrixnak és munkatársainak áldozatos segítségét, valamint Pápai Zsuzsának, a Hotel Carbona igazgatójának és kollégáinak, hogy a helyszínt biztosították s közreműködtek abban, hogy sikerrel záruljon az est.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában