Latinul is tudniuk kell az emberi test részeinek a nevét

2024.01.09. 15:30

Vizsgaidőszak a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában a vizsgaidőszak keretében ezen a héten komplex szigorlatokon adnak számot a tudásukról a hallgatók.

Arany Horváth Zsuzsa

Szalontai Szabina vizsgázó, harmadéves gyógytornász hallgató, dr. Császár Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ intézetvezetője, adjunktus, és Horváthné Tóth Bettina tanársegéd, a gyakorlati vizsgában segédkező "betegmodell"

Fotó: Pezzetta Umberto

Kedden délelőtt a harmadéves gyógytornászok két félévet átívelő vizsgáján jártunk, ahol a hallgatók az elméleti tudásuk bemutatása mellett betegelemzést, mozgáselemzést, izomerő felmérést végeztek konkrét "betegmodellen", ezt a szerepet Horváthné Tóth Bettina tanársegéd vállalta magára. Dr. Császár Gabriella adjunktus, egyben az egyetem zalaegerszegi intézetének vezetője arra kérte a harmadéves Szalontai Szabinát, hogy mutassa be a hasizom erejének vizsgálatát. A leendő gyógytornászoknak az emberi test részeinek neveit ugyanúgy kell ismerniük latinul, ahogy az orvostanhallgatóknak, hiszen a mai napig ez a gyógyító szakmák nemzetközi nyelve. Az anatómiai ismeretek birtokában a beteg állapotának tesztelése teszi lehetővé, hogy a szakember a megfelelő mozgásterápiát alkalmazza, a hatékony kezelés kialakításához fontos az aktív és célratörő kommunikáció a páciens és a terapeuta között, a vizsga során ebbéli képességeiket is megmutatják a zalaegerszegi kar diákjai. 

A pécsi egyetemi gyógytornász képzés célja olyan ápoló és betegellátó szakemberek kibocsátása, akik az egyén, a család, a közösség és a társadalom egészségvédelméről és az egészség helyreállításáról, valamint az egészségügyi és szociális ellátásról szerzett ismereteik alapján képesek az egészségügyi és szociális ellátás szintjén a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs munkában önálló felelősséggel részt venni. 

Dr. Császár Gabriella lapunknak elmondta, több mint 80 fő vizsgázik ebből a tantárgyból az egerszegi képzési központban, az összes évfolyamon pedig 360 hallgató számára zajlik a vizsgaidőszak. Azt is megtudtuk, hogy a pécsi egyetem zalaegerszegi intézményében végzettek elhelyezkedési lehetőségei széleskörűek, a gyógyító szektorok és a sportegyesületek nagy számban alkalmazzák őket, emellett a magánpraxisok iránt is nagy a kereslet a rászoruló páciensek részéről. A végzett gyógytornászok sikerrel helyezkednek el külföldön, akár időlegesen, akár véglegesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában