A válasz megérkezett

2024.01.27. 16:22

Szabályozták a drónnal való permetezést

A Vas megyei Növényorvosi Kamara elnökségének köszönhetően, Borhi András kezdeményezésére, több hónap közös munka után teljes körű magyarországi állásfoglalás született a permeteződrónok ügyében.

Zaol.hu

Forrás: Vaol

A kezdeményezésre 2024. január 3-án érkezett meg a válasz. A közös állásfoglalás létrejöttét több szempontból is lényeges lépésnek, mérföldkőnek tartja a szakember.

– A permeteződrónok használatának jogszabályi háttere az EUban és Magyarországon egyaránt rohamosan fejlődött az elmúlt években, ugyanakkor rengeteg a félinformáció, nem megfelelő a tájékoztatás és félrevezető tévhitek keringenek a téma kapcsán, főként a mezőgazdasági felhasználással kapcsolatban – fogalmazott. Az állásfoglalás hivatalos szövege szakmai berkekben hetek alatt bejárta az országot, a dokumentum világosan lefekteti a drónos kijuttatásra vonatkozó követelményeket. 

– Ha ilyen tartalom nem található az adott növényvédő szer engedélyokiratában, akkor az a szer nem juttatható ki. Jelenleg egyfajta növényvédő szer engedélyezett Magyarországon permetező drónra a meggy-, cseresznye- és diókultúrában. Emellett még termésnövelő anyagok kijuttatása lehetséges drónnal: ide tartoznak a lombtrágyák, növénykondicionálók, esetleg mikrobiológiai készítmények – hangsúlyozta a szakember, aki lapunknak beszélt arról is: növényvédő szer drónos kijuttatása esetén kötelező a növényvédelmi szakirányítóval való szerződéskötés – írja a VAOL.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában