A fogyasztás egynegyedét fedezi

2024.01.30. 17:30

Már üzemel a zalaegerszegi Gasparich utcai idősek otthona napelemrendszere

Az elmúlt években kialakult energiaválságra Zalaegerszeg városa nem időszakos bezárásokkal, hanem takarékosságot és energiahatékonyságot eredményező fejlesztésekkel reagált, mondta kedden Bali Zoltán alpolgármester azon a sajtótájékoztatón, mely a Gasparich utcában lévő idősek otthona e célt szolgáló napelemrendszerét mutatta be.

Arany Horváth Zsuzsa

A napelemek az épület tetejének déli-nyugati oldalán

Fotó: Seres Péter

Az üzemeltetési költségek enyhítése érdekében a város 14 helyszínen (18 mérőórához kapcsolva) kezdeményezte a napelemrendszer létrehozását. A 2022-es testületi döntés eredményeképpen a zalaegerszegi önkormányzat által fenntartott, az alapellátáshoz tartozó intézmények közül már számos helyen működik az energiaigény egy részét kielégítő napelemrendszer, az óvodák, bölcsődék, idősotthonok után a kulturális funkciót ellátó épületek következnek, mondta a városvezetés képviselője. Az idősek otthona tetőzetén, a déli és nyugati oldalon, a fogyasztás egynegyedét fedező 55 modult helyeztek el, a fejlesztés a tervezéssel együtt bruttó 11,8 millió forintba került, a rendszer működése és az áramtermelés applikáción keresztül figyelemmel kísérhető.

Radics Andrea, a Zalaegerszegi Gondozási Központ vezetője, Böröczné Bokronyi Edina, az idősek otthona intézményvezetője és Bali Zoltán alpolgármester a sajtótájékoztatón
Fotó: Seres Péter

Böröczné Bokronyi Edina, az idősek otthona intézményvezetője arról tájékoztatott, hogy a náluk élő 98 idős ember ellátása mellett 300 adagos főzőkonyhát és mosodát üzemeltetnek, a magas energiaigényű ház korszerűsítése folyamatosan zajlott az elmúlt években. 2022-ben zárult a világítás megújítása, emellett négy kazánt is korszerűre cseréltek nemrégiben, ehhez csatlakozott a 2023 őszén zajlott napelemtelepítés, melynek használatát december 7-én hagyta jóvá az E.ON.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában