Koncert, közös tánc és boszorkányűzés

2024.01.01. 14:00

Könyvek között töltötték a szilvesztert

Nagykanizsán a Halis-könyvtárban családi, batyus szilveszterre várták a látogatókat. Bár az esemény ingyenesen várta az ünneplőket az asztalfoglalás miatt időben kellett jelentkezni. A bibliotéka földszinti olvasótere hamar megtelt szilveszterezőkkel, akiknek ezúttal is kivételes élményben lehetett része.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

A program a fővárosi Szelindek együttes fellépésével indult. A hagyományőrző és régi-zene dallamokat játszó zenekar visszatérő vendég, hiszen mindig alaposan megtáncoltatják a közönséget. Reneszánsz, török, moldvai, régi magyar és középkori világzene szerepel a repertoárjukban. Várjátékok, hagyományőrző, népi, történelmi rendezvényeken lépnek fel Európában.

A családi szilveszter a könyvtárban sorozat ötlete Czupi Gyulától, a könyvtár igazgatójától származik, aki évekkel ezelőtt megosztotta a baráti körével, hogy a szilvesztert a könyvtárban tölti. Kezdetben csak tízen érkeztek, aztán fokozatosan bővült a csapat. Egyik jó barátja, Tóth Tamás vállalkozó is jelentkezett, aki programokkal töltötte fel az eseményt.

- A batyus szilveszteren évek óta több mint százan érkeznek és így köszöntjük az újévet - folytatta. - Ezek az emberek csupa olyan élménnyel találkoznak, ami a könyvtárhoz kötődik és a kultúrához. Például Kardos Ferenc mesét mondott, Farkas Tibor és Tábori Imre zenéltek kívánság szerinti slágereket. Éjfélkor tűzijáték rakétával eltaláltuk az ilyenkor köztudottan repkedő boszorkányokat.

Tóth Tamás örül annak, hogy ilyen sok érdeklődőt vonzott a különös szilveszter, mely a visszatérők szerint élményt ad. A sok kulturális program mellett a gyomaendrődi Szakálos Ernő karikaturista ingyenesen rajzolta le a vendégeket.

- Végzettségem szerint biológus vagyok, de tizennégy éve szénnel rajzolok, mely egyfajta hivatásom lett - ezt már a művésztől hallottuk. - Nem tipikus karikatúrát készítek, nem sértegetek senkit. Bár torz, de megmarad kedvesnek és egyben viccesnek. Nem az a cél, hogy megbántsam, vagy épp nevetségessé tegyem a modellt, hanem olyan arcát mutassam meg mintha soha nem bántotta volna a világ.

Közben a Szelindek együttes újabb közös táncra hívta a közönséget, akik szívesen csatlakoztak is hozzájuk. A tagok: Blaskovics László, Török Vidor, Magda és Kőszegi Zsolt rendszeresen felperzselték a hangulatot.

Az íróként is tevékenykedő nagykanizsai Pataki ikrek, vagyis Eszter és Krisztina barátnőjükkel a Piarista-iskola könyvtárosával, Németh Olíviával érkeztek. Látták a felhívást az interneten és úgy döntöttek, hogy a bibliotékában búcsúztatják az óévet. Szerintük nem is lehetett volna jobb helyszínt találni, mint a könyvtárat, hiszen írók és könyvek társaságában lehetnek.

- Negyedik alkalommal jöttem a könyvtárba szilveszterezni, jó a hangulat, táncoltam is - mondta Fitos Adrienn. - Egyébként Szardínián dolgozom és utazásszervezéssel foglalkozom párommal, Fabrizio Rovellivel. Nagyjából fél évet töltünk el Szardínián, a hűvösebb hónapokban Milánóban élünk. Most, 2024-ben lesz tíz éve annak, hogy utazásokat szerveztünk. Szardínia a Földközi-tenger második, Európa nyolcadik és a világ negyvenhatodik legnagyobb szigete.

A nagykanizsai Kórház klub két asztalt is megtöltött szilveszterezőkkel, akik sok sós és édes süteménnyel készültek. Mivel nagyon jó baráti társaságot alkotnak, ezért kitűnő hangulatban mulattak és beszélgettek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában