Megoldották a problémát

2024.01.30. 15:00

Kikotorták a patakmedret Zalaszabarban, elfolyhat a nagy mennyiségű eső

Zalaszabar a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) belül 42 millió forintot nyert a belterület védelmét vízelvezető hálózat és a belterületet veszélyeztető vízátfolyások fejlesztése pályázaton. Ebből a zalaszabari patakmedret tisztították ki és földgátat építettek.

Benedek Bálint

Oncz Péter polgármester a kitisztított patakmedret mutatja, melyben ezután könnyedén elfolyik a víz

Fotó: Szakony Attila

Mint ismert, a dombokkal körülvett dél-zalai települést a nagy mennyiségű esőzéseket követően gyakran sújtotta villámárvíz, mely teljesen elárasztotta Zalaszabar utcáit, sőt a víz gyakran az ingatlanokba is befolyt. Az ár elvonulása után sár maradt a helyén, ami további gondokat okozott.

Oncz Péter polgármester elmondta: a pályázati kiírásra valamivel több, mint négy éve jelentkezett az önkormányzat. Számos körülmény, például az áremelkedések is gátat vetettek a megvalósításnak.

– A képviselőtestület nagyon sokat dolgozott azon, hogy a korábban megnyert pályázat sikeres legyen és megvalósulhassanak a terveink – folytatta. – Többkörös beszerzési eljárást folytattunk le, módosításokat végeztünk a pályázat költségvetésében. Végső lépésként 2022 júliusában pluszforrást igényeltünk az Államkincstártól, amit az év végén jóváhagytak. A januári támogatói okiratban a 29,8 millió forint helyett a többlettámogatással kiegészített 42 millió forintos támogatás szerepelt. Ennek köszönhetően a projekt fizikai megvalósítása végre kezdetét vehette, vagyis az igazán nagy feladat ekkor állt előttünk.

A településvezető hozzátette: a különféle engedélyek beszerzését követően a kivitelezés 2023 szeptemberében indulhatott el. A beruházás érintette az úgynevezett Szabari patak nyugati ágát, valamint a Széchenyi teret közel 850 méter hosszan. A munkák során a vízelvezető árkokat kitisztították és az ingatlanok bejáratánál elhelyezett átereszek nagyobb keresztmetszetet kaptak. Ezen kívül 45 méteren záporcsúcscsökkentő földgát épült. A munkákra azért volt szükség, mert a közel 220 hektár vízgyűjtő területre érkező csapadékmennyiség jelentős része ezen árok- és patakmederszakaszt terheli. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagy megterhelést jelent a gyűjtőároknak és a patakmedernek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában