Körforgalmat terveznek a pályaudvar mellett

2024.01.28. 07:00

Keszthely 8,7 milliárd forintból gazdálkodhat az új uniós pénzügyi ciklusban

A most induló uniós pénzügyi ciklusban 8,7 milliárd forint támogatásra pályázhat Keszthely. Ebből a forrásból a város kilenc projektet tervez, ezekről már korábban döntött a testület.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő a Lovassy és az Apát utca kereszteződésébe tervezett körfogalom tervét mutatta be a sajtótájékoztatón

Fotó: Belovári András

Manninger Jenő polgármester a részletekről szólva elmondta, most az a feladatuk, hogy beadják a pályázatokat a Keszthely számára elkülönített keretre. Amennyiben ezek mindenben megfelelnek az uniós kiírásoknak, megérkezik az igényelt forrás a városba.

E keretből például körforgalmat terveznek a Lovassy és az Apát utca kereszteződésében, amely várhatóan 2025-ben készül el. A városvezető arról beszélt, ez a helyszín egész évben, de különösen nyáron nagyon forgalmas, hiszen erről lehet megközelíteni a két nagy Balaton-parti szállodát, a Pavilon sort, a Zenepavilont s a nagyrendezvényeket, emellett a buszpályaudvar és a vasútállomás is itt található.

Manninger Jenő emlékeztetett, már korábban felmerült a körforgalom ötlete, de azt nem tartották kivitelezhetőnek. A város mostani irányítói azonban megterveztették a csomópontot, sőt: már az engedélyeztetési fázisnál jár a projekt. A Keszthelynek szánt TOP Plusz-keretből 630 millió forintot szánnak erre a beruházásra.

Emellett ebből a majdnem kilencmilliárd forintból a strand hátsó parkolóját 170 férőhelyesre bővítik, továbbá a Balaton-part déli sétányán egy tanösvényt alakítanak ki. A Natura2000 területre 300 millió forint támogatást igényel majd az önkormányzat.

Manninger Jenő sorolta a további terveket is. Belterületi utak javítására 900 millió forintot terveznek, kerékpárutak és kerékpáros szolgáltatások fejlesztése 650 milliót szán a város, és hasonló nagyságrendben a belváros, illetve a zámori városrész csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítését is szeretnék megvalósítani a következő

esztendőkben, s 140 milliót terveznek a Sirius Hotel és a Royal Homes előtt lévő sétány fejlesztésére, kiszélesítésére.

Ezeken túl a Városi strand mellet korzót, a Balaton Színháznál pedig egy vendégfogadó teret alakítanának ki, utóbbit főként a konferenciaturizmus fejlesztése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában